Prima KO Header

Laatste reacties‘Kinderen houden van modderhanden’


Kinderen spelen te weinig buiten. Dat is niet goed voor de motorische ontwikkeling, het versterkt depressies en je onthoudt kinderen wezenlijke leerervaringen. Gelukkig wordt natuurbeleving steeds belangrijker in de kinderopvang. Maar hoewel er al enkele groene bso’s bestaan, is er bij kinderen van nul tot vier nog een wereld te winnen. ‘De situatie is tamelijk alarmerend’, stelt schrijver Annet Weterings.

Tips van Annet Weterings

1. Maak een kijktafel
Zet hier iets op dat met het seizoen te maken heeft, bijvoorbeeld vissen in de zomer en blaadjes en noten in de herfst. En in de winter is er ook van alles te vinden, denk aan hulst met besjes en conifeertakken. Met zo’n tafel vestig je de aandacht op de natuur en op het seizoen. Knutsel en plak er iets over en zoek er een passend boekje en liedje bij. Er zijn honderden geschikte boekjes en liedjes en enkele staan zelfs in mijn boek!

2. Bergen en bloemen buiten
Begin simpel: zet een bloembak buiten. Ook leuk: lift een paar tegels, dit kan al met een oppervlak van 1 x1 meter. Groter en kleiner kan natuurlijk al naar gelang de ruimte buiten. Maak van het vrijgekomen deel een bergje, plant daar een boompje, gras, bloemen of een struikje. Maak daarnaast een kuiltje. Zo is buiten spelen veel uitdagender voor kinderen!

3. Pluisjesfestijn
Pluk uitgebloeide paardebloemen. Blaas de pluisjes er vanaf en doe een wens.

Download hier het volledige artikel (pdf)

« terug naar magazine