Prima VO Header

Over vijf jaar gebruikt het onderwijs geen schoolboeken meer, alleen nog digitale leermiddelen.

  • Nee (77%)
  • Ja (23%)

Totaal aantal stemmen: 26

Loading ... Loading ...

Laatste reactiesRSS 2.0

26-11-2012, 14:57 [ Geen reacties ]

Jongeren mediavaardig, maar nog niet mediawijs

Vmbo-jongeren zijn technisch en creatief vaardig met media, maar overschatten zichzelf en zijn te weinig bewust met hun mediagedrag bezig. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Dialogic in opdracht van Mediawijzer.net onder vmbo-jongeren (12-16 jaar).

Achter de schermen
Door het vele gebruik van media heeft een groot deel van de jongeren goede gebruiksvaardigheden en benutten jongeren de kansen die media bieden. Maar als het gaat om onder meer privacy, bronnen controleren, afleiding van schoolwerk of online zoekopdrachten uitvoeren blijkt dat de jongeren meer ondersteuning nodig hebben. Het onderzoek ‘Achter de schermen’ werd gepresenteerd tijdens de aftrap van de Week van de Mediawijsheid (23-30 november 2012) in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. PvdA Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing nam het onderzoek in ontvangst.

Bewust omgaan met media
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de jongeren veel media gebruiken waardoor ze er vaardig mee om kunnen gaan. Zo’n 25% van de jongeren maakt meer dan 10 uur per dag gebruik van hun mobiele telefoon. De jongeren internetten gemiddeld 2,8 uur per dag op de computer en 3,5 uur per dag op de mobiele telefoon. YouTube en WhatsApp/Ping zijn de populairste applicaties onder jongeren. Dit leidt tot veel sociale interactie en zelfs 75% van de jongeren heeft wel eens inkomsten gegenereerd door slim mediagebruik.
Ze gaan echter op veel fronten niet bewust genoeg met media om. 80% van de vmbo-jongeren checkt niet de betrouwbaarheid van gebruikte bronnen. 24% is snel afgeleid door divers mediagebruik en 12,5% heeft wel eens online gepest. Scholen en ouders kunnen een belangrijk rol spelen in het verbeteren van bewust omgaan met media.

Share
Meer berichten

Ophef over omgekeerde correctie examens
2015-05-21 12:05:27

Ophef over omgekeerde correctie examens

Docenten keren zich massaal tegen het plan van staatssecretaris Dekker om de centraal schriftelijke eindexamens volgend jaar eerst door een andere docent dan de ‘eigen’ docent.

lees verder
Docent beïnvloedt religieuze identiteit jongeren
2015-05-11 10:17:46

Docent beïnvloedt religieuze identiteit jongeren

Ouders hebben weinig invloed op de religieuze identiteit van strenggelovige moslimjongeren. Deze worden meer beïnvloed door religieuze leiders en docenten.

lees verder
Eerder aanmelden voor mbo-opleiding
2015-05-11 09:36:07

Eerder aanmelden voor mbo-opleiding

Minister Bussemaker wil dat vmbo-leerlingen zich eerder kunnen aanmelden voor een mbo-opleiding. Samen met goede loopbaanbegeleiding moet dit leiden tot minder uitval.

lees verder
‘Prestatie rekentoets hangt af van school’
2015-05-11 09:07:25

‘Prestatie rekentoets hangt af van school’

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maakt zich zorgen over de grote verschillen tussen de scholen als het gaat om de resultaten van de rekentoets. Ze is van mening dat leerlingen nu de dupe worden van slecht rekenonderwijs op hun school.

lees verder
‘Nederlandse scholier wil niet leren’
2015-04-27 16:12:08

‘Nederlandse scholier wil niet leren’

Nederlandse leerlingen hebben niet zo veel zin om de schoolboeken in te duiken. Ze zijn lastig te motiveren, zeker in vergelijking met andere landen. Dat blijkt uit het Onderwijsverslag 2013/2014 van de Inspectie van het Onderwijs.

lees verder
Op iedere school les in reanimatie
2015-04-27 15:38:33

Op iedere school les in reanimatie

Reanimatieles op vo-scholen redt levens én moet een vast onderdeel van het lespakket worden. Met deze boodschap overhandigden de Hartstichting een petitie aan Platform Onderwijs2032.

lees verder
Docent Duits nog amper te vinden
2015-04-27 15:28:19

Docent Duits nog amper te vinden

Middelbare scholen hebben enorme moeite om aan docenten Duits te komen. Tien procent van de scholen is het de afgelopen vijf jaar niet gelukt.

lees verder
Cao voorgezet onderwijs strandt op salaris
2015-04-13 11:38:38

Cao voorgezet onderwijs strandt op salaris

Het overleg over een nieuwe cao voortgezet onderwijs is vastgelopen. De grootste struikelblokken tot nu toe blijken het loon, de beleidsvrijheid van de onderwijswerkgevers en de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

lees verder
Scholen twijfelen over nut zittenblijven
2015-04-13 11:17:10

Scholen twijfelen over nut zittenblijven

Vo scholen zouden meer kunnen doen om het aantal zittenblijvers te verminderen of te voorkomen. Dat stelt de Inspectie van het Onderwijs op basis van een steekproef. Op de helft van de scholen bestaat twijfel over het nut van zittenblijven.

lees verder
Belangrijkste cijfers onderwijs op één plek
2015-04-13 11:02:02

Belangrijkste cijfers onderwijs op één plek

Het ministerie van OCW, het CBS en de DUO presenteren de belangrijkste onderwijs gegevens voor het eerst samen op de website onderwijsincijfers.nl.

lees verder
Plaats een reactie