Prima VO Header

Laatste reactiesRSS 2.0

05-05-2011, 09:49 [ 65 reacties ]

Tweede Kamer wil Bapo-regeling afbouwen

De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd de motie-Elias aangenomen. In de motie drong het Kamerlid Ton Elias van de VVD aan op afbouw van de Bapo-regeling in het onderwijs.

Volgens de Kamer is het belangrijk om ouder personeel te behouden in het onderwijs, zeker gezien het komende tekort. Maar de huidige regeling wordt onbetaalbaar en zal tot grote problemen voor de inzet van personeel in het onderwijs leiden. Daarnaast constateert de Kamer dat de regeling sterk afwijkt van die van andere publieke sectoren.

Bapo-regeling
Bapo staat voor Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen. Het is een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur) voor ouder personeel met het doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken.

Share
Meer berichten

2017-01-09 09:18:07

Overheid voor minder registratie geslacht

Het kabinet zorgt dat sekseregistratie vermindert. Uit onderzoek blijkt dat op veel terreinen nog sekseregistratie plaatsvindt.

lees verder
2017-01-09 09:17:47

Veiligheidsbeleving op school stabiel hoog

Scholen slagen erin de veiligheidsbeleving stabiel hoog te houden. Dat blijkt uit eerste monitoring van de Wet (sociale) veiligheid op school.

lees verder
Vmbo-docenten kiezen massaal voor bijscholing
2016-12-12 14:23:19

Vmbo-docenten kiezen massaal voor bijscholing

Meer dan 2.500 vmbo-docenten die lesgeven in technische vakken hebben zich laten bijscholen voor het geven van onderwijs in de nieuwe profielen.

lees verder
Congres de Staat van het Onderwijs
2016-12-12 14:12:38

Congres de Staat van het Onderwijs

Op 12 april 2017 publiceert de Inspectie van het Onderwijs de Staat van het Onderwijs 2015/2016. Het rapport wordt gepresenteerd tijdens het gelijknamige congres.

lees verder
Nederlandse vo-leerling moet beter kunnen
2016-12-12 13:27:09

Nederlandse vo-leerling moet beter kunnen

Staatssecretaris Dekker pleit voor onderzoek naar teruglopende resultaten wiskunde (havo/vwo) en natuurwetenschappen (vmbo). Nederland moet beter kunnen, aldus Dekker.

lees verder
Meer cultuuronderwijs op school
2016-11-28 12:51:20

Meer cultuuronderwijs op school

Steeds meer leerlingen komen in aanraking met cultuur. Meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen biedt inmiddels kwalitatief goed cultuuronderwijs aan.

lees verder
Eindexamens 2016 goed gemaakt
2016-11-28 10:36:59

Eindexamens 2016 goed gemaakt

De eindexamens zijn dit jaar goed gemaakt. Het slagingspercentage was met 92,7% op het hoogste punt sinds 2008. In totaal slaagde ruim 3.300 scholieren cum laude.

lees verder
Zinloosgeweldfim ‘Fataal’ naar scholen
2016-11-28 10:13:31

Zinloosgeweldfim ‘Fataal’ naar scholen

De Nederlandse speelfilm ‘Fataal’ gaat een scholentournee maken. Het drama vertelt over een twintiger die het slachtoffer wordt van zinloos geweld.

lees verder
2016-11-14 13:27:04

19e editie NK Debatteren van start

Dit jaar nemen 123 vo-scholen deel aan het NK Debatteren voor Scholieren. De leerlingen gaan het debat met elkaar aan over maatschappelijke thema’s.

lees verder
Voortijdig schoolverlaters vaker geen baan
2016-11-14 11:30:41

Voortijdig schoolverlaters vaker geen baan

Schoolverlaters zonder diploma komen steeds lastiger aan een baan. Ruim zes op de tien jongeren zonder minimaal een mbo 2-, havo- of vwo-diploma zitten zonder werk.

lees verder


Reacties (65)

Onbetaalbaar is retoriek, de constatering dat hij sterk afwijkt is geen situatie die onlangs is ontstaan en onderwijs wijkt als werk ook sterk af van andere publieke sectoren waar men hoogstens wat minder productief wordt dan jongere collega’s. Een klas met dertig pubers is voor een 64-jarige net zo zwaar als voor een docent van 34. Het voorstel om deze regeling ‘af te bouwen’ lijkt mij opportunistisch. Volgens mij werd en wordt men gezond ouder in het onderwijs mede dankzij deze regeling. Het groeiend tekort aan bevoegde docenten moet je niet willen oplossen door succesvol seniorenbeleid af te schaffen.


Handen af van de Bapo. Het onderwijs is erg gediend met ervaren leerkrachten.
Het is belangrijk voor de kinderen dat deze mensen fit en gemotiveerd voor de klas staan.
Het kost veel meer als deze groep voortijdig ziek thuis komt te zitten vanwege de werkdruk.


BAPO-regeling is mooi. Maar wat ik nooit heb begrepen is dat ook part-timers (die werken toch al minder?) zo nodig BAPO moeten en dat BAPO gespaard kan worden. Hoezo BAPO om de werkdruk te verminderen?


Dit vind ik echt een heel dom idee van de regering; De leerlingen van tegenwoordig zijn drukker, zitten in grotere klassen en hebben soms veel persoonlijke problemen (weer samen naar school””…) Je wilt toch dat oudere docenten zo lang mogelijk blijven werken? dan moet er Bapo mogelijk blijven!


Jammer, dat men dit wil. De werkdruk binnen de school wordt groter en groter. Dit was de manier voor ouderen om weer wat op adem te komen. Ik denk, dat de bapo regeling zichzelf juist terugbetaalt. Het voorkomt ziekteverzuim door overspannenheid en is preventief tegen burn outs. Het wordt tijd, dat de heren en dames van onze volksvertegenwoordiging een paar maandjes werkervaring opdoen op scholen in buurten waarin de problematiek groot is.


Nou zie je het resultaat van 20 jaar slecht onderwijs: Den Haag is het spoor geheel bijster en snapt er zelf niets meer van. Het onderwijs aantrekkelijker maken door regelingen af te schaffen. Nog even door gaan: grotere groepen, minder vakanties, minder loon… dat trekt beslist goede leerkrachten!
Chapeau bestuurders.. denk verder (aan je eigen baan…)


Geen Bapo en straks dan ook weer minder (oudere) docenten voor de klas?
Het zou mij niet verbazen. Wel is doelmatiger gebruik van de Bapo nuttig. Sparen is leuk, maar geeft geen verlichting van de dagelijkse/wekelijkse werkdruk.
Part-timers geen Bapo? is dat dan wel ‘eerlijk’? Waarschijnlijk niet, maar ga dan full-time met Bapo werken. Geeft weer minder tekorten.


De zorg….minder geld, ouderen…..minder geld, onderwijs….minder geld. Ga zo maar door.
Geen geld voor de regeling? Natuurlijk wel.
Er wordt aan zoveel andere zaken veel geld besteed cq weggegooid, kom op zeg.
Steeds meer taken naar het onderwijs. Hoge werkdruk.
Zijn er problemen, ach het onderwijs lost het wel op.
Ik ben ontzettend blij met mijn BAPO, kan het daardoor beter volhouden.
FPU is ook al weg. BAPO moet blijven.


Regeren is vooruit zien, ook als je blind bent. Als gezond verstand het onderspit delft in een competitie met de “bottebijl-sanering”, kunnen we stellen dat er van  verantwoord beleid geen enkele sprake is.  Willen we in de toekomst over voldoende vakbekwame en competente leerkrachten en docenten blijven beschikken, dan is dit alleen mogelijk als er een optimaal op elkaar afgestemd ouderen-jongerenbeleid wordt ontwikkeld. Huidige beloningssystematieken werken eerder contraproductief dan positief en de gelden die hiervoor worden uitgetrokken zouden voor dit doel kunnen worden aangewend. Het ontbreekt regering en inspectie op dit moment aan zelfreflectie, anders zouden ze zelf tot deze slotsom kunnen komen.  


Het blijft lachen in de politiek. heeft Dhr. Elias ook onderwijservaring of is die beperkt tot het doorgelopen hebben van enige gebouwen in het PO en VO? Wel leuk dat al deze jongens zulke vlotte bezuinigingsvoorstellen doen over regelingen die al betaald zijn door de mensen in het onderwijs zelf. Er is geld ingeleverd om die BAPO te financieren. Wat komt er terug naar onderwijs aan geld om de BAPO te compenseren? Misschien moet Dhr. Elias eens praten over een navorderingsheffing voor collega-kamerleden (al dan niet minister) die over studies in het HBO of Universiteit 7 tot 14 jaar hebben gedaan. Per jaar extra nu 5000 euro terugbetalen en bij meer dan 5 jaar vertraging zo’n 10.000 euro. Levert al vlot een eerste miljoen op. Leuk trouwens om te lezen dat de kamer nog met reces is terwijl de scholen al weer zijn begonnen. Hoezo veel vrije tijd. Beste heer Elias volg eens een cursus zelfreflectie. Kan het onderwijs in die tijd mooi les geven met af en toe een BAPO-dag.


Nuri Gazibeyoglu 10-05-2011, 16:19

Als je ouder personeel in het onderwijs wil behouden moet je juist het tegenovergestelde doen. Wat een domme argumentatie!
Handen af van de BAPO- regeling!


Als je ouder personeel in het onderwijs wil behouden moet je juist het tegenovergestelde doen. Wat een domme argumentatie!
Handen af van de BAPO- regeling!


Reactie/ bericht


Reactie/ bericht


De tweede kamer is alleen geinterresseert in geld. Zeker niet in het onderwijs!!!
Maar dat ligt aan de tijdens de verkiezingen gemaakte keuzen.
Onderwijs als kiloknaller!!!


Ik heb ooit een cabaretier de volgende vraag horen stellen aan een bode in de Tweede Kamer: “wat is uw belangrijkste taak”. Het antwoord was: “lege koppen ophalen”. Is Ton Elias werkelijk zo’n groot “leeghoofd” dat hij met zo’n voorstel durft te komen en zijn er werkelijk zo veel lege koppen in de Tweede Kamer die met dit voorstel durven in te stemmen? Hebben die “lege koppen” eigenlijk wel eens goed nagedacht over dit idiote voorstel of is dat te veel gevraagd? Ik ben nu 60 jaar en sedert ik mijn bapo geniet en deels zelf betaal is er bij mij nauwelijks ziekteverzuim. De regeling betaalt zichzelf terug! De bapo-regeling afbouwen is vragen om problemen.


Dit plan zal over enige tijd net zo onverstandig blijken als de HOS-nota en de salarisverminderingen voor leraren in de jaren tachtig.


En wie heeft deze politici gekozen? Denk na als je de volgende keer gaat stemmen!
Zulke blaaskaken als Ton Elias maken meer kapot dan je lief is!!


Juist de mogelijkheid om iets meer (zelf betaalde) vrije tijd te hebben geeft je de mogelijkheid om je pensioengerechtigde leeftijd te halen. Handen af van de BAPO


william rugebregt 10-05-2011, 19:37

Typische VVD reactie.


Waarom horen we de vakbonden niet? En de politiek toont zich onbetrouwbaar en kortzichtig. Een regeling invoeren op het moment dat het bijna niets kost en afschaffen wanneer er dankbaar van gebruik gemaakt gaat worden door een grotere groep ouderen.


drs. D. A. de Jong 10-05-2011, 20:23

Geachte lezers, m.n. Dhr. Elias,

Als 1e grader en reeds 20 jaar in het onderwijs in lb, val ik al jaren buiten elke gunstige regeling in het onderwijs. Afbouw van de bapo zou de beste slag kunnen zijn om nog meer mensen het onderwijs uit te jagen. Maar als we het in mijn geval gaan hebben over de afwijking ten aanzien van de andere publieke sectoren, dan ga ik onmiddellijk akkoord als mijn loon aangepast wordt aan dat van die andere publieke sectoren. Verder nodig elke onderwijsexpert in onze overheid uit eens met mij in gesprek te gaan over fatsoenlijk personeelsbeleid en het belang van bevoegde docenten voor de klas.


Adriaan van Westenbrugge 10-05-2011, 20:23

Als ik geen BAPO zou hebben gehad de laatste jaren zou ik het als oudere docent waarschijnlijk niet hebben vol kunnen houden. En met mij vele anderen!!Weer zo´n kromme ingreep vanuit Den Haag door mensen die zelf nooit op de werkvloer hebben gestaan in het onderwijs.


Nu ben ik benieuwd hoe de vakbond gaat reageren; komt ze op voor de oudere leerkracht of “luistert” ze weer naar de gevestigde orde?
Af van de BAPO; laat mij juist wat langer doorwerken.


Simon Velzeboer 10-05-2011, 20:58

Wat Elias bedoelt (?) is natuurlijk dat een bapo-regeling niet nodig zou moeten zijn. In de landen om ons heen (belgie, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zweden etc.) is immers ook geen bapo-regeling. Maar hij vergeet dat in die landen het aantal lessen rond de 20 ligt (ipv 25 in Nederland). De bapo maakt dus onze baan vergelijkbaar met die in het buitenland (behalve dan dat daar de klassen ook nog eens veel kleiner zijn). Het is toch te triest dat we hier moeten wachten tot we 56 zijn om een in zwaarte vergelijkbare baan te hebben…


Met de Bapo-regeling houd ik het vol tot mijn 65 en met mij vele andere oudere collega’s. Zonder deze regeling zouden er veel meer mensen al afgehaakt zijn, al dan niet via de ziektewet.


Wanneer is het tijd om voor ons docenten eens echt tot een standpunt te komen?
Tot hier en niet verder, actie.
Voor een staking schijnt niet voldoende raakvlak te zijn. Wat nu?
Ga ik mijn wijk door met een handtekeningenactie?
Of ik organiseer een email of andere e-actie en leg de boel in Den Haag plat.
Er moet iets gebeuren, wie denkt er mee?
Alleen maar blijven roepen heeft geen zin.
Werkdruk en stress daar wil ik het niet overhebben.
Mijn hart gaat uit naar passend onderwijs voor allen en die ene leerling.
Vakantie en lesvrijedagen in het rooster?
Ik werk hard en heb mijn Bapo zelf verdient.
Kom op, wat gaan we doen?


Heddy Hollander 10-05-2011, 22:46

En waarom hoor ik nu weer niets van mijn vakbond? Het AOb zou op zijn kop moeten staan. Wij zijn onderhand de kop van Jut!


maas van egdom 10-05-2011, 23:13

Jammer dat Elias zich niet wat meer verdiept in de zaak. Juist het bstaan van de Bapo zorgt er voor dat oude leraren langer voor het onderwijs behouden blijven. Ik ben zelf 57 en nog steeds erg enthousiast bezig met mijn lespraktijk, maar of ik dat zonder de Bapo (1 dag lesvrij, meestal wel besteed aan schoolwerk) zou ik daar beslist anders in staan. En als die ouderen zonder Bapo eerder “opgebrand” zijn, wat gaat dat dan wel niet kosten?? Zo kortzichtig! , sommige politici. Maar ja, je moet nu eenmaal scoren binnen zo’n korte regeerperiode of begrotingsjaar. Erg dom en vooral kortzichtig beleid. Een motie van afkeuring waard! EERDER “OPGEBRAND”


Paul Groenewegen 11-05-2011, 01:04

Voor de baporegeling is altijd premie betaald. Door de baporegeling kan een oudere leerkracht een kortere werkweek draaien en daardoor langer doorgaan met lesgeven. Jammer dat politici weer een “gemakkelijke”weg kiezen om minder populaire meer voor de hand liggende oplossingen uit de weg te gaan.


Op internet hebben wij kunnen lezen dat de minister van O & W het BAPO-verlof voor de oudere leerkracht gaat afschaffen op voorstel van Ton Elias (VVD).
Wat een schande! Den Haag moet zich schamen. En wel om de volgende redenen:
1. Hoe je het ook wendt of keert iedere leerkracht wordt ouder. Het is dan prettiger als er een mogelijkheid bestaat ‘verlichting’ te vinden in de vorm van het BAPO-verlof op 53-jarige leeftijd en een verdubbeling hiervan op 56 jaar. Hiervoor lever je overigens salaris in, hetgeen natuurlijk niet vermeld wordt.
2. Het onderwijs is er niet gemakkelijker op geworden, maar drukker en vooral belastender: leerlingen met sociaal-emotionele problemen, concentratieproblemen, soms een mix van problemen. De school kan op den duur de opvoeding van de ouders gaan uitvoeren! Het kan niet op. Het komt tegenwoordig gewoon voor dat de helft (of soms een groter deel) van een klas bij verschillende vakken een apart programma moet draaien. Daarnaast een gigantische toename van registratie in allerlei vormen. En ga zo maar door.
3. Niet meer na 40 jaar diensttijd met pensioen kunnen gaan. Het totaal van de arbeidsjaren is groter. Dus… BAPO-verlof is des te harder nodig om die jaren te overbruggen. Tussen haakjes het is onfatsoenlijk en onbeschaafd dat leerkrachten die vervroegd met pensioen willen gaan vanaf 65 jaar een ‘strafbelasting’ opgelegd krijgen (de plannen liggen al klaar). Daar heb je nu heel je leven voor gewerkt en pensioen afgedragen! Ouder worden… een straf en schande in Nederland!
4. PABO-studenten missen aantekening ‘j’ met als gevolg dat ze geen gymnastiek mogen geven. Wie moet dat weer opknappen? Jawel, de oudere leerkracht die straks geen bapo krijgt (als beloning)!
5. Nog steeds moeten oudere leerkrachten de FPU betalen waartegenover niets staat. Uit solidariteit! Oké, maar dan ook allemaal iets dragen en niet alleen de oudere.
6. Iedere leerkracht heeft ouders die ouder worden en dus meer zorg nodig hebben. Hoeveel leerkrachten gebruiken het BAPO-verlof niet voor mantelzorg (van een boodschap tot het brengen naar het ziekenhuis)? Kunt u zich voorstellen wat de afschaffing van BAPO op dat gebied teweegbrengt? Niet alleen de leerkracht maar ook ouder wordende familie (de medemens) wordt de dupe. Veel ellende dus.
Onderwijzend Nederland het is genoeg geweest. Als tientallen jaren kliert de overheid tot in het oneindige. Het wordt tijd voor actie.


H. Landstra 11-05-2011, 08:48

Ik ben momenteel 40 jaar werkzaam in het onderwijs. Door de Bapo heb ik mijn werk tot nu toe met veel plezier en energie kunnen volhouden. Voor de Bapo-regeling waren er nog maar weinig gezonde en gemotiveerde 60-jarige collega’s werkzaam. De meesten waren dan al volledig “opgebrand”.
Het afschaffen van de Bapo zou daarom wel eens veel duurder kunnen uitvallen.


Mensen tussen de 50 en 55 jaar hebben meer dan 30 jaar overal aan meebetaald en vallen straks buiten alle regelingen. (VUT-FPU-BAPO-AOW) Diefstal!!


Vergelijk eens het uitvallen/ziekteverzuim van oudere docenten met het afschaffen van de BAPO. De conclusie kan niet anders zijn dan dat er een regeling moet komen om docenten boven de 62 toch eerder te kunnen laten stoppen. Er zijn genoeg docenten die hier een deel van hun inkomen voor willen inleveren. De huidige levensloopregeling biedt geen oplosing.En inderdaad, de vakbond doet wederom weer niets.


Bob Munniksma 11-05-2011, 09:04

Ik denk dat het kamerlid maar eens verder moet leren doordenken. Oudere leraren komen eerder in de WIA als ze door moeten werken. Wat gaat dat dan kosten?
Weer zo’n typisch voorbeeld van korte termijn denken en leven op de waan van de dag. Elias moet maar met pensioen.


En dat is dan nog minister ook, hoe diep zijn we hier gezonken?


@Hans. Minister? Wie? Elias is kamerlid hoor. Even goed lezen.


Jarenlang loonmatiging cq geen loonsverbetering moeten meemaken om BAPO voor ouderen mogelijk te maken. Nu kom ik aan de beurt en dhr Elias wil het om zeep brengen.
Over het doel van de in voering van de BAPO wordt met geen woord gerept. Sterker nog, enkele jaren langer werken krijg je als bonus erbij!!
Wellicht moeten alle 50+ers zich enkele dagen collectief ziek gaan melden als gevolg van zulke misslijk makende praat.


Rutte komt regentesk en utilistisch over. Kamerleden die blijkbaar niet aan (zelf)reflectie doen, een onderwijsinspectie die oppermachtig uitlatingen kan doen zonder veel naar weerwoord te luisteren. Dringt zich toch het idee van mededinging op a la “shadow cabinet” in GB. Schaduw kabinet (verenigde oppositie), schaduw parlement, schaduw inspectie. Zouden ze dan wakker worden?


Ik sluit me volledig aan bij de reactie van collega Paul Groenewegen!


Ik hou het vol door mijn BAPO. Dus handen af van de BAPO. Wil men dat ik eerder ziek/overspannen of een burn-out krijg , dan lukt dit hun door de afschaffing van de BAPO. En wat is dan duurder???


Je gaat je afvragen waarom onze beleidsmakers zo graag nog meer leraren het onderwijs uit, of het ziektebed in, willen jagen.


Wij moeten onze leerlingen weerbaar maken, terwijl wij zelf weerloos zijn tegenover zulke goedkope ideeen van een parvenu.


Jammer als dit doorgaat;
Docenten op met name de MBO scholen hebben het zwaar,zeker in de grote steden. De regeling is een manier om de mensen binnenboord te houden. Persoonlijk vrees ik voor een grotere vroegtijdige uitval van docenten door ziekte/overbelasting.Burn-out


Francis Jeijsman 11-05-2011, 14:35

Wat valt er nog aan de terechte voorgaande opmerkingen toe te voegen?
We moeten steeds opbrengstgerichter worden,de zgn. output ( we praten over kinderen) moet beter. Hogere scores, betere resultaten, meer aandacht voor alle maatschappelijke en sociale problemen om ons heen en wij mogen dat allemaal zelf voor de klas en in de school uitvoeren. Oh ja en dan vergeet ik ook nog dat wij bij gebrek aan concierges en ander ondersteunend personeel zelf de boel mogen opruimen, schoonmaken alle hand en span diensten er bij mogen doen.
Zo wordt ons onderwijs kwalitatief steeds beter volgens onze minister!
Wij staan qua salaris en voorzieningen al jaren achter aan de rij, hebben deze vooriziening zelf bekostigd uit o.a. salarisachterstand. Gek he dat hoog gekwalificeerd en opgeleid personeel niet in het onderwijs wil werken ?


Blijkbaar weten veel collegae niet dat een afbouw van de BAPO op het MBO en sommige VMBO scholen, scholen die via een verticale fusie in een AOC zitten, allang bezig is. In 2011 kleine BAPO vanaf 54 jaar en grote BAPO vanaf 58 jaar.
Volgend jaar komt daar dan weer een half jaartje bij.
Argumenteren door de ervaringsdeskundigen voor de klas (zie veel reacties) is al decennia zinloos.
Management en kleeflagen hebben binnen de ontstane pikorde van verdeel en heers geen oog voor onderwijs; het gaat om gelden binnen halen.
Zelfs de overheid ,die uiteindelijk onze salarissen betaalt, neemt zijn verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs niet. De overheid heeft (lumpsum) zetbazen in dienst genomen die zich werkgevers mogen noemen. Stakingen hebben in deze situatie geen zin, ze leveren CvB’s alleen maar extra gelden op door inhoudingen op salarissen.
Toch moet het voor vakbonden (willen ze tenminste nog bestaansrecht houden) niet moeilijk zijn via stiptheidsacties aan de weg te timmeren.
Elk creatief brein kan acties bedenken die van docenten geen nieuwe financiele offers vraagt maar de problematieken in het onderwijs wel laat zien aan de maatschappij.


Het is weer een nieuwe fraaie manier om docenten in het onderwijs te behouden, maar niet heus. Het ziekteverzuim zal onder ouderen op deze manier toenemen, als je niet even een aantal uren, voor ruim 1/3 ook zelf betaald, kan bijkomen van de hectiek van het hedendaagse onderwijs met grote klassen, rugzak-leerlingen, mondige ouders en kinderen, en steeds meer taken….


A.Hoogvliet 12-05-2011, 09:57

Nog afgezien van de inhoud van de motie (waarop velen voor mij hun gedachten al hebben geuit in deze rubriek) stoorde mij met name de arrogante toon in de toelichting van de heer Elias. “Voordat de politiek het mes erin zet, moeten “ze” eerst zelf maar eens in de benen komen!” Misschien Ton eerst eens in de benen op werkbezoek teneinde gefundeerd te spreken?
Jammer overigens, dat alleen geconstateerd wordt, dat oude leerkrachten geld kosten, niet wat zij opbrachten, opbrengen en -mede dankzij Bapo- nog jaren gezond en wel hopen bij te dragen aan een samenleving die (soms té) veel van “de school” verwacht. Veelal bijdragen, die niet in geld zijn uit te drukken; winst die niet in een grootboek is terug te lezen …


Beste Chris, je hebt gelijk hij is kamerlid. Ik had niet goed gelezen/nagedacht.
Werkdruk als redenen opgeven is natuurlijk geen optie, nieuwe bril wel, lol.


René Janus 12-05-2011, 16:37

De kloof tussen bestuurders en de werkvloer is niet alleen diep, maar ook breed geworden. Dat bewijst de inbreng van de heer Elias. Ik vrees dat deze domheid niet met wijsheid opgelost zal worden.

Overige kamerleden: verenigd u! En……verban de heer Elias naar de achterste bankjes (deden ze vroeger ook). Of …….., naar Elba!


Met mijn 57 jaar maak ik nog geen gebruik van BAPO, maar meerdere collegae naast mij wel. Ze functioneren hierdoor veel beter. Heel onverstandig om dit af te schaffen. Wie er geen gebruik van wil maken hoeft dat ook niet. Bovendien betalen zij dit voor een deel zelf. Ik heb alle bovenstaande reacties gelezen. Bijna iedereen moppert over werkdruk, over al die extra taken die erbij zijn gekomen,over die berg formulieren, over grote groepen, over al die slinkse bezuinigingen. Als we echt willen kunnen we ook eens duidelijk nee zeggen. Dit willen wij niet! Tot hier en niet verder.
Maar dan moeten we ons wel verenigen, actie voeren! Maar ja, dat is moeilijk te realiseren.


Luud Gossieau 12-05-2011, 21:29

Een slimme ingreep om ouderen in het onderwijs aan het werk te houden.
Neem eens een kijkje in de school?


Nederland kennisland? Blijf vooral geloven in de slogan: ‘met minder geld beter presteren’. Gewoon doorgaan met het afbreken van de arbeidsvoorwaarden, dat komt het onderwijs vast wel ten goede. De huidige docenten gewoon opbranden en wat de jongeren betreft: die haken voortijdig toch wel af want voor deze arbeidvoorwaarden kunnen ze elders beter terecht.


Ik vind het belachelijk dat er opdeze manier met mensen die jaren hun krachten hebben gegeven aan het onerdwijs wordt omgegaan. Leerkrachten van 52 en ouder kunnen door deze regeling één dag per week tussen uit om daarna hun werk met extra energie te kunnen verrichten.
Ik hoop dat de mensen die zulke maatregelen bedenken goed moeten nagaan waarvoor de Baporegeling toendertijd is ingevoerd.


Ik ben nu 49 jaar en werk in het basisonderwijs. Het was natuurlijk al schrikken dat de aow-leeftijd verhoogd wordt tot 67 jaar, maar ik dacht dat ik dat met bapo misschien wel zou volhouden. Maar als dat er nu ook nog afgaat….


Het lijkt me prettig om straks gebruik te kunnen maken van de BAPO- regeling, maar dan moeten ze het niet gaan afschaffen of verder afbouwen!
Laten we ervoor zorgen dat het niet gebeurt.


Maar wat is de bapo nog waard? Ik heb te horen gekregen dat ik op mijn vrije bapo dag om 15.30 uur 2 uur terug moet komen en dat een jaar lang!!!!!
Mag dat eigenlijk wel in het primair onderwijs??
Is dit dan nog een vrije dag??

GRAAG REACTIES!


Ik heb nu sinds 2 jaar BAPO. Ik voel me veel beter. Die ene dag vrij in de twee weken geeft me energie. Zeker nu de ADV dagen er af zijn gegaan heb ik dit echt nodig om bij te tanken. In het bedrijfsleven krijg je toch ook leeftijdsdagen.


Weet iemand wanneer hij afgeschaft wordt?moet ik haast maken??????


“Maar wat is de bapo nog waard? Ik heb te horen gekregen dat ik op mijn vrije bapo dag om 15.30 uur 2 uur terug moet komen en dat een jaar lang!!!!!
Mag dat eigenlijk wel in het primair onderwijs??
Is dit dan nog een vrije dag?”

Lees goed je CAO, bij mijn weten mag dat maar een beperkt aantal malen (4 of 5) en moet er verder worden uitbetaald, inclusief reiskosten.


Dan moeten ze de LC functies niet aan goedkopere jongere collega’s uitdelen en de ouderen voor minder geld langer en harder laten werken.
Waar blijft de waardering


H.J. van Gessel 07-06-2011, 21:33

Als je op je Bapo-dag terug moet komen ( maximaal 3 maal per jaar ), dient deze dag op een ander tijdstip volledig gecompenseerd te worden.
Pak de Bapo onmiddellijk nu het nog kan en verdiep je eens in je rechtspositie ( rechten en plichten ). Veel jaloerse figuren willen ( zoals jongens die vroeger andermans zandkasteeltjes aan het strand kapottrapten ) alle leuke dingen in het onderwijs afschaffen.
Met vriendelijke groeten,
Hendrik-Jan van Gessel


Wat een domme ingreep om ouderen in het onderwijs langer aan het werk te houden. Geef de jongeren een kans in het onderwijs te profileren.Banen zijn er.Ouderen hebben na jarenlang fulltime werken ook geestelijk en lichamelijk rust nodig. Een dag vrij geeft je de volgende dag meer energie . Kamerlid Ton Elias kan liever zijn huidige baan opzeggen en voor enkele jaren voor de klas staan.Het zal hem dan duidelijk worden dat hij maybe tot zijn 80ste door kan. Petje af Elias!!!!!
Haast maken mensen vraag je Bapo aan dus niet wachten
mvg Irene


Wat een domme ingreep om ouderen in het onderwijs langer aan het werk te houden. Geef de jongeren een kans in het onderwijs te profileren.Banen zijn er.Ouderen hebben na jarenlang fulltime werken ook geestelijk en lichamelijk rust nodig. Een dag vrij geeft je de volgende dag meer energie . Kamerlid Ton Elias kan liever zijn huidige baan opzeggen en voor enkele jaren voor de klas staan.Het zal hem dan duidelijk worden dat hij maybe tot zijn 80ste door kan. Petje af Elias!!!!!
Haast maken mensen vraag je Bapo aan dus niet wachten
mvg Irene


Ouderen langer behouden voor het onderwijs en jongeren een grotere kans op een baan geven …..dus schaf je de BAPO af. Hoe dom kan je zijn. Na 35 jaar werken in het onderwijs , met tussendoor een heel ernstige burnout werk ik nu parttime ( zonder gedeeltelijke afkeuring want dat was allemaal te ingewikkeld zei men) met gebruikmaking van de BAPO , zo gaat het net . Mensen in het onderwijs worden langzamerhand murw en moedeloos van alle werkdruk en negatieve maatregelen die door de jaren heen over hun uitgestort zijn. Dit is heel , heel jammer want het beroep is prachtig.Plaats een reactie