Prima VO Header

Over vijf jaar gebruikt het onderwijs geen schoolboeken meer, alleen nog digitale leermiddelen.

  • Nee (77.0%)
  • Ja (23.0%)

Totaal aantal stemmen: 26

Loading ... Loading ...

Laatste reactiesAgenda


RSS 2.0

05-05-2011, 09:49 [ 65 reacties ]

Tweede Kamer wil Bapo-regeling afbouwen

De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd de motie-Elias aangenomen. In de motie drong het Kamerlid Ton Elias van de VVD aan op afbouw van de Bapo-regeling in het onderwijs.

Volgens de Kamer is het belangrijk om ouder personeel te behouden in het onderwijs, zeker gezien het komende tekort. Maar de huidige regeling wordt onbetaalbaar en zal tot grote problemen voor de inzet van personeel in het onderwijs leiden. Daarnaast constateert de Kamer dat de regeling sterk afwijkt van die van andere publieke sectoren.

Bapo-regeling
Bapo staat voor Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen. Het is een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur) voor ouder personeel met het doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken.

Share

Print This Post
plaats een reactieMeer berichten

Winactie: Alphabet’
2014-08-30 22:09:29

Winactie: Alphabet’

Documentaire ‘Alphabet’ is een ode aan de menselijke verbeelding en een aanklacht tegen het hiërarchische, op competitie en kwantificeerbare resultaten gerichte onderwijs. Bij PrimaOnderwijs maakt u nu kans op vrijkaarten. Winnen?

lees verder
2014-08-07 12:24:11

Wet passend onderwijs van kracht

Op 1 augustus is de wet Passend onderwijs van kracht gegaan. De bedoeling is dat met de nieuwe regels zoveel mogelijk leerlingen regulier onderwijs kunnen volgen.

lees verder


Reacties (65)

Met mijn 57 jaar maak ik nog geen gebruik van BAPO, maar meerdere collegae naast mij wel. Ze functioneren hierdoor veel beter. Heel onverstandig om dit af te schaffen. Wie er geen gebruik van wil maken hoeft dat ook niet. Bovendien betalen zij dit voor een deel zelf. Ik heb alle bovenstaande reacties gelezen. Bijna iedereen moppert over werkdruk, over al die extra taken die erbij zijn gekomen,over die berg formulieren, over grote groepen, over al die slinkse bezuinigingen. Als we echt willen kunnen we ook eens duidelijk nee zeggen. Dit willen wij niet! Tot hier en niet verder.
Maar dan moeten we ons wel verenigen, actie voeren! Maar ja, dat is moeilijk te realiseren.


Luud Gossieau 12-05-2011, 21:29

Een slimme ingreep om ouderen in het onderwijs aan het werk te houden.
Neem eens een kijkje in de school?


Nederland kennisland? Blijf vooral geloven in de slogan: ‘met minder geld beter presteren’. Gewoon doorgaan met het afbreken van de arbeidsvoorwaarden, dat komt het onderwijs vast wel ten goede. De huidige docenten gewoon opbranden en wat de jongeren betreft: die haken voortijdig toch wel af want voor deze arbeidvoorwaarden kunnen ze elders beter terecht.


Ik vind het belachelijk dat er opdeze manier met mensen die jaren hun krachten hebben gegeven aan het onerdwijs wordt omgegaan. Leerkrachten van 52 en ouder kunnen door deze regeling één dag per week tussen uit om daarna hun werk met extra energie te kunnen verrichten.
Ik hoop dat de mensen die zulke maatregelen bedenken goed moeten nagaan waarvoor de Baporegeling toendertijd is ingevoerd.


Ik ben nu 49 jaar en werk in het basisonderwijs. Het was natuurlijk al schrikken dat de aow-leeftijd verhoogd wordt tot 67 jaar, maar ik dacht dat ik dat met bapo misschien wel zou volhouden. Maar als dat er nu ook nog afgaat….


Het lijkt me prettig om straks gebruik te kunnen maken van de BAPO- regeling, maar dan moeten ze het niet gaan afschaffen of verder afbouwen!
Laten we ervoor zorgen dat het niet gebeurt.


Maar wat is de bapo nog waard? Ik heb te horen gekregen dat ik op mijn vrije bapo dag om 15.30 uur 2 uur terug moet komen en dat een jaar lang!!!!!
Mag dat eigenlijk wel in het primair onderwijs??
Is dit dan nog een vrije dag??

GRAAG REACTIES!


Ik heb nu sinds 2 jaar BAPO. Ik voel me veel beter. Die ene dag vrij in de twee weken geeft me energie. Zeker nu de ADV dagen er af zijn gegaan heb ik dit echt nodig om bij te tanken. In het bedrijfsleven krijg je toch ook leeftijdsdagen.


Weet iemand wanneer hij afgeschaft wordt?moet ik haast maken??????


“Maar wat is de bapo nog waard? Ik heb te horen gekregen dat ik op mijn vrije bapo dag om 15.30 uur 2 uur terug moet komen en dat een jaar lang!!!!!
Mag dat eigenlijk wel in het primair onderwijs??
Is dit dan nog een vrije dag?”

Lees goed je CAO, bij mijn weten mag dat maar een beperkt aantal malen (4 of 5) en moet er verder worden uitbetaald, inclusief reiskosten.


Dan moeten ze de LC functies niet aan goedkopere jongere collega’s uitdelen en de ouderen voor minder geld langer en harder laten werken.
Waar blijft de waardering


H.J. van Gessel 07-06-2011, 21:33

Als je op je Bapo-dag terug moet komen ( maximaal 3 maal per jaar ), dient deze dag op een ander tijdstip volledig gecompenseerd te worden.
Pak de Bapo onmiddellijk nu het nog kan en verdiep je eens in je rechtspositie ( rechten en plichten ). Veel jaloerse figuren willen ( zoals jongens die vroeger andermans zandkasteeltjes aan het strand kapottrapten ) alle leuke dingen in het onderwijs afschaffen.
Met vriendelijke groeten,
Hendrik-Jan van Gessel


Wat een domme ingreep om ouderen in het onderwijs langer aan het werk te houden. Geef de jongeren een kans in het onderwijs te profileren.Banen zijn er.Ouderen hebben na jarenlang fulltime werken ook geestelijk en lichamelijk rust nodig. Een dag vrij geeft je de volgende dag meer energie . Kamerlid Ton Elias kan liever zijn huidige baan opzeggen en voor enkele jaren voor de klas staan.Het zal hem dan duidelijk worden dat hij maybe tot zijn 80ste door kan. Petje af Elias!!!!!
Haast maken mensen vraag je Bapo aan dus niet wachten
mvg Irene


Wat een domme ingreep om ouderen in het onderwijs langer aan het werk te houden. Geef de jongeren een kans in het onderwijs te profileren.Banen zijn er.Ouderen hebben na jarenlang fulltime werken ook geestelijk en lichamelijk rust nodig. Een dag vrij geeft je de volgende dag meer energie . Kamerlid Ton Elias kan liever zijn huidige baan opzeggen en voor enkele jaren voor de klas staan.Het zal hem dan duidelijk worden dat hij maybe tot zijn 80ste door kan. Petje af Elias!!!!!
Haast maken mensen vraag je Bapo aan dus niet wachten
mvg Irene


Ouderen langer behouden voor het onderwijs en jongeren een grotere kans op een baan geven …..dus schaf je de BAPO af. Hoe dom kan je zijn. Na 35 jaar werken in het onderwijs , met tussendoor een heel ernstige burnout werk ik nu parttime ( zonder gedeeltelijke afkeuring want dat was allemaal te ingewikkeld zei men) met gebruikmaking van de BAPO , zo gaat het net . Mensen in het onderwijs worden langzamerhand murw en moedeloos van alle werkdruk en negatieve maatregelen die door de jaren heen over hun uitgestort zijn. Dit is heel , heel jammer want het beroep is prachtig.Plaats een reactie