'Na de reiswereld wilde ik graag de onderwijswereld ontdekken' - Esther van der Knaap

Paspoort

Naam Esther van der Knaap
Vak/Klas Groep 1/2
Type Onderwijs Basisonderwijs
Plaats Zeist
Motto Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Aantal FTE Wisselend

1.  Ik koos voor het onderwijs, omdat…

‘...ik na het werken in de reiswereld graag de onderwijswereld wilde ontdekken. Ik ben als zij-instromer het onderwijs ingerold. Het was best heftig om met 2 jonge kinderen de pabo te gaan doen, maar ik heb er geen dag spijt van gehad!’


2.  Mijn onderwijsbijbel is/beste boek

‘Oei, dat wisselt nogal. Afgelopen jaar was mijn favoriete boek absoluut De Jongenscode. Maar het jaar daarvoor was het Close Reading. Die laatste pak ik er nog steeds vaak bij. Die komt meer in aanmerking voor het predikaat ‘bijbel’. Het liefste lees en schrijf ik over executieve functies. Daar zijn al meerdere mooie boeken over uitgekomen.’


3.  Mijn onderwijsvoorbeeld/inspiratiebron

‘Ook dit kan wisselen. Afgelopen jaren heb ik een groot voorbeeld genomen aan PO in Actie (terwijl ik daar zelf ook in het bestuur zat). De kracht die er vrijkomt wanneer mensen samenwerken: dat intrigeert en motiveert me.’


4. Mijn grootste blunder in de klas

‘Hahaha, heb je even? Ik laat elke dag wel iets vallen, of ik stoot iets om. Ik ben er goed in om namen door elkaar te halen, ook dat is een gave.'

 

5. Dat kan beter…

‘De instroom van nieuwe studenten op de pabo, want al gaan die cijfers omhoog: we zijn er nog niet. Ook is het heel wisselend hoe studenten, en zeker zij-instromers begeleid worden. Daarin valt echt nog winst te behalen.’


6. Mijn tip aan een startende leerkracht

‘1 dag tegelijk; geloof in je eigen kunnen maar ook hulp durven vragen en vooral: blijven ademen.’


7. Mijn sterke/zwakke punten in de klas

‘Ik ben goed in het bouwen van een groep, en in het laten groeien van de kinderen op emotioneel gebied. Pas wanneer een kind goed in zijn vel zit, kan het tot echt leren komen. Dat is altijd de basis van mijn handelen. Wanneer ik iets minder goed geslapen heb, mag ik wel eens ongeduldig zijn, maar eigenlijk ben ik altijd vrolijk.’


8. Leerlingen noemen mij…

‘Grappig en lief, soms ook mama.'


9. Mijn wens voor het onderwijs

‘Kansengelijkheid voor ALLE kinderen.'


10. Mooiste herinnering

‘Alle dikke knuffels van de kinderen. En alle welgemeende bedankjes van de ouders. Niet meer te tellen, maar samen 1 grote, prachtige herinnering!’

 

Werkzaam is het onderwijs en wil je op 10-minuten gesprek? Leuk! Stuur een mail naar redactie@primaonderwijs.nl met het onderwerp '10-minuten gesprek'.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld