Dat vinden wij niet raar, maar heeeeeel bijzonder! | Column Esther van der Knaap

‘Dat vinden wij niet raar, maar heeeeeel bijzonder!’

30 en 31 januari sluiten veel scholen opnieuw de deuren. Het water staat tot aan de lippen, ook zonder griepgolf zitten directeuren in de stress: de bezetting is op veel scholen niet rond en ook niet meer rond te krijgen. Het lerarentekort is een drastisch feit.

Je zou verwachten dat in een land dat draait op kennis, alle hens aan dek zouden komen. Niks is minder waar. Het ministerie komt met noodpakketjes en blijft reddingsvesten uitdelen, terwijl die weinig helpen wanneer er een tsunami op komst is!

Wat schetst dan mijn verbazing: gefaciliteerd door het ministerie van Onderwijs wordt er een Onderwijsinitiatief aangejaagd: het onderwijs moet positiever op de kaart gezet worden. Op een realistische manier moet de mooie kant van het onderwijs belicht worden. Om als tegenhanger te dienen van het negatieve geluid rondom de stakingen en het lerarentekort.

Samengevat: het ministerie maakt er een zooitje van door het onderwijs jarenlang als ondergeschoven kindje te behandelen, en wanneer er serieus nood aan de man is, maken ze schone schijn door een positiviteitscampagne te starten. Ik noem dat hypocriet. Juf Ank zou het anders zeggen: ‘Dat vinden wij niet raar, maar heeeeeel bijzonder!’

Of ik dan niet vind dat het onderwijs ook positieve aandacht kan gebruiken? Jazeker, het is ook nodig de positieve kant van het onderwijs te belichten. Ons onderwijs is prachtig. Als we dat allemaal niet zouden vinden, zouden we namelijk nooit de straat op gaan! Sterker nog: meer en meer ouders gaan zich ook roeren. Zij zien met hoeveel passie en liefde wij ons dagelijkse werk doen. Hoe we klaar staan voor hun kinderen, hoe we ze laten leren en laten groeien. Dat mooie onderwijs willen ze graag behouden en weer zien floreren.

Leerkrachten en ouders die zich samen roeren: dat laat zien dat er een mooie en krachtige beroepsgroep is. Dat initiatief ligt op de werkvloer en daar direct naast. En niet in de Haagse kamertjes.

Onderwijswereld-PO Poster

Wil je een positief geluid laten horen of beter, laten zien: download dan de poster(s) beschikbaar gesteld door Onderwijswereld-PO en PrimaOnderwijs via primaonderwijs.nl.

Esther

Esther

Esther van der Knaap is leerkracht. Ze is ook het gezicht achter Onderwijswereld-po.nl en columniste bij PrimaOnderwijs.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld