Veilig op de fiets en de fiets veilig!

Fietsen naar school is leuk, lekker om te doen en geeft kinderen energie. Wil jij ook kinderen goed, veilig en relaxed leren fietsen? Bekijk de tips voor veilig fietsen en tips om je fiets veilig te houden. Leer kinderen vanaf het begin veilig fietsen en bereid ze goed voor op het verkeer, ook als ze al wat ouder zijn.

Tips voor veilig leren fietsen

  • Wees ‘een heer in het verkeer’ en probeer het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren veel door gedrag van anderen te imiteren.
  • Stimuleer altijd om de veiligste route te nemen. Dit is niet per definitie de kortste route! Verken de veilige route(s) samen met je kind(eren). Via de Fietsersbond Routeplanner kun je (via ‘Meer opties’) een autoluwe route plannen.
  • Leer om bij een verkeerslicht altijd áchter een bus of vrachtwagen te gaan staan, nooit ernaast. Hiermee voorkom je dat je kind in de gevaarlijke dode hoek terechtkomt.
  • Veel kinderen doen graag stoer, ook in het verkeer. Snel nog even door rood, rijden met losse handen, elkaar trekken en duwen. Spreek leerlingen aan op zijn of haar verantwoordelijkheid.
  • Praat over groepsgedrag. Het komt al te vaak voor dat scholieren blindelings achter elkaar aan fietsen zonder zelf uit te kijken.

Kijk voor alle tips op: fietsersbond.nl

Lespakket

De Fietsersbond heeft een lespakket voor leerlingen van 11 tot 16 jaar ontwikkeld. ‘Meneer Sanders leert fietsen’ is een film over gedrag in het verkeer, voor fietsers vanaf tien jaar. ‘Meneer Sanders leert fietsen’ gaat over houding en gedrag en niet zozeer over regels.

Tips voor het beveiligen van je fiets

Er is geen manier om helemaal te voorkomen dat dieven je fiets stelen, maar veel van de tips hieronder zorgen ervoor dat dieven er langer over doen om de fiets mee te nemen.

Lees snel de onderstaande tips om erachter te komen hoe je het dieven zo moeilijk mogelijk maakt:

  • Maak het dieven moeilijk met een goed slot: dit is een slot met minimaal een ART certificaat, bijvoorbeeld een kettingslot. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een slot nooit kan voorkomen dat een fiets wordt gestolen, het kan alleen tijd rekken. Een beter slot kost dus meer tijd om open te breken. Er zijn ook verschillende soorten sloten, welk type het beste bij jouw fiets past, hangt van de situatie af
  • Denk goed na waar je de fiets neerzet: het beste is natuurlijk om deze in een bewaakte fietsenstalling te plaatsen. Een slechte plek is dan juist weer een donkere steeg of een andere plek waar weinig mensen zijn. Het is beter om de fiets in een drukke straat te zetten, bij andere fietsen, zodat de kans minimaal is dat ze deze stelen.
  • Ook thuis kan je fiets gestolen worden: niet alleen onderweg maar ook thuis kunnen dieven je fiets stelen. Veel mensen zetten hun fiets in de tuin, terwijl het veel veiliger is om deze in een schuur te zetten welke op slot kan. Natuurlijk is het ook dan belangrijk om de fiets op slot te zetten. Heb je geen schuur, waardoor je de fiets buiten moet laten staan, zet de fiets dan zeker op slot. Staan er meerdere fietsen, dan is het slim om deze aan elkaar vast te maken. Dit kun je doen met een kettingslot.
  • GPS tracker: een GPS-tracker geeft geen extra bescherming tegen diefstal, maar zorgt er wel voor dat je de fiets terug kan vinden wanneer deze gestolen word. Meestal zit de tracker verstopt in het frame van de fiets. Je kunt vinden waar de fiets is via een app of door op een website in te loggen.
  • Maak de fiets vast aan een object: het beste wat je kunt doen als je een fiets op slot zet, is deze vastmaken aan een object. Hiermee voorkom je dat dieven simpelweg de fiets optillen en hier mee weglopen. Let wel op dat ze het kettingslot niet los kunnen halen, maak de fiets bijv. vast aan een lantaarnpaal of fietsenrek.

Nog meer tips? Lees dit artikel van Fietsersbond.nl.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief