Lestips voor de Codeweek

De Codeweek is van 6 t/m 21 oktober 2018 en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met digitale geletterdheid. Via allerlei online activiteiten kunnen kinderen werken aan hun ICT-vaardigheden, van leren programmeren tot aan hacken. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Door Henk Botter, docent en journalist Computers op School (COS)

Kalender
Op de site van de codeweek vind je de kalender met activiteiten van dit jaar. Op verschillende plaatsen wordt bijvoorbeeld een coderdojo georganiseerd. Een dojo is een zaal waarin men de Japanse vechtsporten kan oefenen. Bij een coderdojo leren kinderen programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen en games maken. Op de site van de coderdojo van Leeuwarden staat een duidelijke regel: Boven alles: Wees Cool! Dus niet pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen. Op YouTube krijg je met 'codeweek 2017' als zoekopdracht diverse filmpjes op je scherm. Ze geven een goede indruk van de mogelijkheden.

Scratch
Er worden workshops Scratch gegeven. Via de site kun je verhalen, spelletjes en animaties maken. Er zijn wereldwijd al bijna 40 miljoen projecten gedeeld, er zijn dus heel veel voorbeelden. De Nederlandstalige website biedt voldoende mogelijkheden om de basisprincipes van het programmeren onder de knie te krijgen.

Coderdojo Minecraft Challenge
Minecraft is al populair bij jongeren en steeds zetten scholen het in. Er is zelfs een Minecraft Education programma. Minecraft gaat om blokken plaatsen en avonturen beleven in oneindig gegenereerde werelden. Tijdens de Codeweek is er de Coderdojo Minecraft Challenge waarmee kinderen leren kinderen programmeren en mee kunnen doen aan een bouwchallenge. 

Arduino
Met Arduino kun je elektronische machines maken. Op de site van Djog wordt duidelijk uitgelegd wat Arduino is: 'een goedkoop programmeerbaar schakelbord om wat-dan-ook mee aan te sturen. Is je scooter gestolen? Arduino stuurt je een SMS-je en vertelt je waar hij gebleven is. Snuffelen er marters rond je konijnenhok? Met Arduino zit hij of zij veilig is zijn/haar hok.'

Arduino

Codedatabase
Niet alleen tijdens de Codeweken zijn er initiatieven om de digitale geletterdheid te verbeteren. Het hele jaar door zijn er bijeenkomsten. Op de Codeweeksite vind je de Codedatabase waarin uiteraard de bovenstaande bijeenkomsten worden genoemd, maar de lijst is veel langer en overal kun je doorklikken voor meer informatie. Bijvoorbeeld over Bomberbot. Daar vind je materiaal voor leerkrachten waarmee ze programmeerlessen kunnen verzorgen. Ook organiseert Bomberbot programmeerkampen van 4 à 5 dagen voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar.  

Bomberbot

Digiwijzer
Vorig jaar werd het plan 'Samen Digiwijzer' gepresenteerd. CodePactKennisnet en Mediawijzer vormen een 'Circle of Support' om scholen van A, naar B, naar C en uiteindelijk naar D te brengen:

  1. Scholen die niet of nauwelijks aandacht besteden aan digitale geletterdheid
  2. Scholen die eenmalige projectweken gebruiken om digitale geletterdheid aandacht te geven
  3. Scholen die wekelijks aandacht besteden aan digitale geletterdheid, maar die nog geen doorlopende leerlijn hanteren
  4. Scholen die een doorlopende leerlijn hebben geïmplementeerd.  

Gewenst en ongewenst
In de notitie Digitale geletterdheid worden vier domeinen voor digitale geletterdheid benoemd: basiskennis van ICT, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Een mooi overzicht van gewenste en ongewenste onderwerpen die leerlingen aandragen voor behandeling op school, geeft auteur Michel van Ast aan:

Top 5 gewenst:

1 veilig internetten,

2 foto's en filmpjes maken en bewerken,

3 programmeren,

4 privacy op internet,

5 online pesten & websites en apps maken.

Top 5 ongewenst:

1 gameverslaving,

2 smartphoneverslaving,

3 smartphonegebruik in het verkeer,

4 sexting,

5 online pesten.

Als docent digiwijzer worden
Hierboven werd Michel van Ast al genoemd. Samen met Patricia van Slobbe is hij verantwoordelijk voor de website en het boek Kleppen dicht! Het onderdeel Toepassingen geeft een uitgebreid overzicht van apps en websites die je kunt gebruiken in je lessen. In januari 2019 komt het vervolg Kleppen open! op de markt. Als uitsmijter een korte uitleg van Michel van Ast op YouTube over hoe je effectief kunt leren met ICT. 


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief