O­ffice 365-hacks van Microsoft

Je lessen precies afstemmen op je leerlingen door onderwijs op maat te bieden, gepersonaliseerd, aangepast op leerbehoeftes en tempo: het kan allemaal met de hulp van technologie. En die hulp ligt meer binnen handbereik dan je wellicht denkt. Iedere school met een Of­fice 365-account heeft toegang tot de meest handige educatieve middelen. Die programma’s zijn toegankelijk voor de school, de leerkracht én de leerlingen en ook nog eens heel makkelijk in gebruik. Wij zetten de meest relevante voor je op een rij!

Waarschijnlijk heb je alles al! 
(Ja je leest het goed!)

Wat is het? Bijna alle scholen in Nederland kunnen gebruikmaken van Microsoft Office voor het onderwijs, dus grote kans dat jij al over die fijne middelen beschikt. Voor jou als leerkracht en voor alle leerlingen is toegang tot die educatieve programma’s zonder extra kosten. Dat zijn bekende programma’s zoals Word, Excel en PowerPoint, maar ook OneNote en Microsoft Teams zijn bijvoorbeeld handig in de klas en daarbuiten. Daarnaast zijn er aanvullende hulpmiddelen die leerlingen helpen bij het leren lezen en schrijven.

Hoe werkt het? Gebruik jij nog geen Office 365? Vraag aan je ICT-coördinator of jouw school een account heeft. Of download Office 365 via aka.ms/meerinformatie.

Maak je eigen quiz of toets!
(En bekijk meteen het resultaat)

Wat is het? Maak je eigen quiz of toets (of vragenlijst, enquête, stemformulier…) in Forms. Je deelt de quiz of toets met je leerlingen eenvoudig via de webbrowser. Het werkt ook op mobiele telefoons en tablets. Je kunt in het programma direct de antwoorden analyseren. In één oogopslag zie je eventuele knelpunten waardoor je lessen nog beter af kunt stemmen. Het is daarnaast natuurlijk gewoon erg leuk om lesstof te oefenen met een quiz.

Hoe werkt het? Ga naar forms.microsoft.com en meld je aan met je schoolaccount. Klik onder Mijn formulieren op Nieuw formulier of Nieuwe Toets om het formulier te maken. Volg de stappen en je hebt supersnel een toets klaar voor gebruik. Wil je meer weten over Office 365? Ga dan naar aka.ms/meerinformatie.

Maak lezen en schrijven makkelijker!
(Je leerlingen zijn je eeuwig dankbaar!)

Wat is het? Microsoft Leerhulpmiddelen (Learning Tools) is een functionaliteit die leerlingen helpt die moeite hebben met lezen en schrijven. Je kunt gebruikmaken van deze hulpmiddelen in onder meer Word-documenten, het Outlook-mailprogramma en de Edge-browser. Je kunt de tekst hardop laten voorlezen of opdelen in lettergrepen. De afstand tussen regels en letters is dan groter. Ook leerlingen met dyslexie hebben met deze hulpmiddelen een gelijke kans om te leren lezen en schrijven in de klas.

Hoe werkt het? Als je op het tabblad Beeld (of View) en dan Leerhulpmiddelen (Learning Tools) aanklikt, zie je allerlei opties, zoals:

- Selecteer Lettergrepen om woorden te verdelen in lettergrepen. Dit helpt bij het verbeteren van herkenning en uitspraak.

- Selecteer Tekstafstand om de afstand tussen de woorden, tekens en regels te vergroten. Het is een manier om leesvaardigheid te verbeteren.

- Kies Kolombreedte om de regellengte te wijzigen. Dit helpt je bij het focussen op woorden en tekens.

- Kies bij Paginakleur de instelling Sepia (lichtgele pagina die eruitziet als een afgedrukte tekst) of Omgekeerd (zwarte achtergrond met witte tekst). Een handige functie die ondersteunt bij het begrijpen van de tekst.

- Met Voorlezen in Word kun je elk woord hardop laten voorlezen. Kies Controleren en selecteer Voorlezen. Je kunt ook een stem kiezen, een taal en de leessnelheid aanpassen.
Uitproberen? Ga naar www.aka.ms/leerhulp

Nooit meer documenten kwijt!
(Dankzij deze 3 stappen)

Wat is het? Je kunt bestanden overal en op elk apparaat (PC/Mac, tablet of mobiel) openen als je iets hebt opgeslagen in de Cloud. Zo raak je nooit meer iets kwijt en heb je altijd de laatste versie bij de hand.

Hoe werkt het? Het enige wat je hoeft te doen, is je document openen in een Office-programma. Klik op Bestand > Opslaan als > OneDrive. Simpel.

Deel huiswerk met de klas
(Hond kan het niet meer opeten)

Wat is het? OneNote zit boordevol opties, maar we pikken er voor jou de meest relevante uit. OneNote is een digitaal notitieblok waarmee jij (of je leerlingen en je collega’s) alles kan vastleggen, op al je apparaten. OneNote ziet eruit als een kast vol mappen, waarbij elke map verschillende pagina’s heeft. Deze pagina’s zijn compleet vrij in te vullen: tekst en afbeeldingen, maar ook geluid, video of pdf’s zijn mogelijk. Je kunt alles delen met je klas. Je kunt er zelf voor kiezen wat je leerlingen zien en welke delen ze kunnen bewerken. OneNote helpt je om het overzicht te houden en je kunt eenvoudig je lessen en huiswerk delen.

Wat kun je ermee? De mogelijkheden zijn - bijna - eindeloos. Een leuke en handige Nederlands-gesproken video met 3 tips om je leerlingen bij de les te houden, vind je op aka.ms/drietips.

Snel de ‘koppen bij elkaar’
Je kunt een email in Outlook direct naar je Agenda slepen. Je Agenda maakt daar dan meteen een afspraakoptie van en zet daar de betreffende mensen uit de mail in. Handig voor collega’s. De mail kun je daarna weggooien want het staat al in je agenda. Lekker opgeruimd!

Samenwerken in één document
(Dat bespaart enorm veel tijd)

Wat is het? Wil jij met je collega’s samenwerken in één document of juist met je leerlingen voor een project? Dat kan allemaal met Office 365.

Hoe doe ik het? Je klikt in Office (Word, Excel, PowerPoint) in het document op Delen (Share) en selecteert de naam van de leerlingen of collega’s. Die krijgen een melding met een linkje en kunnen vervolgens direct in hetzelfde document. In het document zie je precies wie er aan het typen is. Dit werkt zowel in de onlineversie als in de applicaties op je device. Je kan met je hele klas in hetzelfde bestand werken. Het zal je na wat oefening ontzettend veel tijd besparen.

Creëer jullie eigen schoolomgeving
(Dat klinkt veel ingewikkelder dan het is)

Wat is het? Microsoft Teams draait om samenwerken. Hier kun je alle lesmaterialen en documenten plaatsen en delen met je collega’s. Overleg via een (video)chat met je collega’s op school of geef je leerlingen direct feedback. Ook leerlingen kunnen met elkaar samenwerken aan projecten of hun huiswerk. Creëer persoonlijke leeromgevingen voor je leerlingen of stel lesinhoud samen met je collega’s. Met de tabbladen kunnen deelnemers bestanden, notities, documenten, presentaties en video’s uploaden, nakijken en bewerken. Alle documenten zijn eenvoudig toegankelijk – als je er toegang voor geeft – voor iedereen in de klas.

Hoe werkt het? Als je Teams wilt starten, ga je naar het startprogramma voor apps. Het pictogram van het startprogramma voor apps in Office 365 staat in de linkerbovenhoek van Office 365 voor onderwijs. Klik daarna op Teams om de online-app te openen. Of download de app op je computer. Volg hierna de instructies stap voor stap op het scherm.

Wil j­e meer tips en hacks voor een vlotte start? Ga naar aka.ms/meerinfo

4 tips! 

Docent Marien Zonnenberg deelt z­ijn tips graag met je. Marien geeft het vak ICT en Media in de brugklas van CSG Willem de Zw­ijger. Hij­ helpt z­ijn collega’s bij­ het inzetten van technologie t­ijdens hun les en geeft trainingen over Office 365 op andere scholen. Lees de 4 starttips van Marien:

1 ‘De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan steeds harder. Ik bl­ijf goed op de hoogte door groepen op LinkedIn of de community op education.microsoft.com.’

2 ‘Bekijk onenoteforteachers.com om inspiratie op te doen en probeer het uit.’

3 ‘Word lid van de Facebook-groep ‘Offce365 in het onderw­ijs’ en stel daar je vragen als iets niet lukt.’

4 ‘Nodig een motiverend persoon uit op een studie middag voor een inspiratiesessie of training, daar kan ik bij­ helpen (linkedin.com/in/marienzonnenberg). Als je ziet hoe anderen deze programma’s gebruiken, heeft dat veel voordelen. Ik deel vaak tips via m­ijn website meneerict.nl of m­ijn kanaal youtube.com/meneerict.’

 


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief