Verkiezingen in de klas

Al mogen 18-minners nog niet stemmen, er is ook voor hen online veel interessants te vinden op verkiezingsgebied. Zo kun je als school meedoen aan de ‘echte’ kinder- of scholierenverkiezingen. Of speel online het coalitiespel met de klas, waarin de leerlingen samen moeten zorgen voor een stabiele Kamermeerderheid. 

Organiseer je eigen verkiezingen

Hoe werken verkiezingen eigenlijk? Dat kunnen leerlingen ontdekken door zelf verkiezingen te  organiseren. Dat betekent een partij oprichten, plannen bedenken, reclame voor je partij maken en stemmen. ProDemos biedt op haar website een uitgebreide handleiding met leuke materialen om uit te printen: een kandidatenlijst, een stempas en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel van een politieke partij.

Kinder- en scholierenverkiezingen

Hoe ziet de Tweede Kamer eruit als jongeren het voor het zeggen hebben? Om hier achter te komen, organiseert ProDemos – huis voor democratie en rechtsstaat – kinder- en scholierenverkiezingen onder kinderen en scholieren. Wil je meedoen? Aanmelden

Coalitiespel van de Derde Kamer

Hoeveel zetels krijgt de Partij van de Mandarijn? En kan deze partij wel door een deur met de Partij van de Smaragd?! Zorg voor een stabiele Kamermeerderheid in het coalitiespel van de Derde Kamer. Leerlingen leren over wat er gebeurt ná de verkiezingsuitslag: van het vormen van een coalitie tot het regeerakkoord en de onderhandelingen.
Meer informatie Op derdekamer.nl vinden leerlingen alles over hoe de Nederlandse democratie werkt. Voor docenten zijn er talloze lesideeën, lesmateriaal en lessen voor op het digibord te vinden. De Derde Kamer is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Verkiezingen op het digibord

 • Wandel over het Binnenhof, langs het Torentje en naar de Tweede Kamer in Google Maps.
 • Bekijk informatieve filmpjes over democratie en verkiezingen van het Jeugdjournaal, Schooltv en de Derde Kamer op YouTube.
 • Laat de klas stemmen over een stelling op het digibord, bij voorbeeld met de laptop of via de mobiele telefoon. Dit kan via Twitter of maak gebruik van online tools zoals Mentimeter, Socrative of Kahoot.
 • Bekijk in de aanloop naar de verkiezingen de peilingen op politiekebarometer.nl of peil.nl.
 • Leer alles over coalitievorming op coalitiemeter.nl. Deze website maakt zetelverhoudingen inzichtelijk en berekent ter plekke of coalities een meerderheid zouden kunnen hebben. Leuk om met de klas te schuiven met partij en op het digibord. 

Informatie over de verkiezingen

Een spreekbeurt of werkstuk? Op zoek naar achtergrond informatie? Handige websites over politiek en de Tweede Kamer zijn:

 • Verkiezingswijzer.nl. Hoe komen de verkiezingsprogramma’s tot stand? Wie staan er op de kandidatenlij sten voor de Tweede Kamer? Op verkiezingswijzer staat al het laatste nieuws en onafhankelijke achtergrondinformatie over de Tweede Kamerverkiezing.
 • Tweedekamer.nl. De officiële website van de Tweede Kamer der Staten Generaal, met een speciale pagina voor het onderwijs.
 • Verkiezingsuitslagen.nl. Deze website is een databank waarin je de verkiezingsuitslagen vanaf 1848 kunt terugvinden.
 • Stemwijzer.nl. De meest gebruikte stemhulp. Geef antwoord op dertig stellingen en vergelijk je standpunten met die van politieke partijen.
 • Kieskompas.nl. Ook een online stemhulp waarmee je je eigen opvattingen kunt vergelijken met die van politieke partijen.
 • Om jongeren te betrekken bij politiek en rechtsstaat vind je op prodemos.nl een scala aan lesmateriaal en activiteiten geschikt voor het hele onderwijs.

Verkiezingen op social media

Leuk en leerzaam om te doen in de klas: het bekijken van politieke partijen en politici op social media. Plak er dan meteen een les mediawijsheid aan vast en stel de leerlingen kritische vragen over een post of tweet. Vergeet ook vooral de commentaren niet te bespreken.

 • Geert Wilders (PVV) heeft meer dan 750.000 volgers op Twitter. Hiermee voert hij  de lij st aan van twitterende politici.
 • De Facebookpagina van de Partij voor de Dieren heeft de meeste volgers van alle partijen, met veel posts over dieren en milieu. Interessant is om met de klas te bekijken waarom deze pagina zo populair is.
 • Mark Rutte heeft ruim 80.000 volgers op zijn Facebookpagina en bericht over politiek en zijn leven.
 • Oud-minister Frans Timmermans heeft een Facebookpagina met meer dan 200.000 likes. Hij  plaatst selfies, bericht waar hij naartoe reist en naar welke muziek hij  luistert.
 • Niet Nederlands, maar wel interessant om te bespreken zijn de tweets van Donald Trump. @realdonaldtrump. 
   

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief