Hoogbegaafdheid wordt regelmatig geassocieerd met leerlingen die vastlopen in het onderwijssysteem. Maar naast de uitdagingen biedt hoogbegaafdheid ook unieke talenten en kansen. Dat is precies wat de Week van de Hoogbegaafdheid, van 8 tot en met 16 maart 2025, onder de aandacht wil brengen. Medeorganisator Sjoerd Dirk Meijer zet zich al tien jaar in om hoogbegaafdheid in een positief daglicht te zetten en roept onderwijsprofessionals op om deze week aan te grijpen om meer kennis en bewustwording te creëren.
Volgens Meijer is het belangrijk dat scholen een bredere kijk op hoogbegaafdheid ontwikkelen. “Hoogbegaafdheid is veel meer dan een hoog IQ”, legt hij uit. “Het gaat ook om eigenschappen zoals creativiteit, een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een kritische instelling. Deze kinderen denken vaak out of the box en kunnen enorm veel bijdragen, mits ze goed worden begeleid.”
Juist omdat het begrip hoogbegaafdheid zo breed is, is herkenning soms lastig. “Er zijn kinderen die opvallen omdat ze heel snel leren, maar er zijn ook kinderen die zich aanpassen aan het gemiddelde niveau of zelfs onderpresteren. Dat betekent niet dat ze minder potentieel hebben, maar dat ze niet voldoende worden uitgedaagd”, legt Meijer uit. “De Week van de Hoogbegaafdheid helpt om dit bespreekbaar te maken en vooral om te laten zien hoeveel talent en mogelijkheden er zijn.”
Een week vol inspirerende activiteiten
Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid vinden door heel Nederland en België verschillende activiteiten plaats, zoals lezingen, workshops, spelmiddagen en webinars. Zowel fysiek als online worden evenementen georganiseerd voor ouders, kinderen en onderwijsprofessionals. Scholen en organisaties kunnen hun eigen initiatieven aanmelden, zodat deze zichtbaar worden voor een breder publiek. “We willen laten zien dat hoogbegaafdheid overal is en in zoveel verschillende vormen”, zegt Meijer. “Het is geweldig om te zien hoeveel enthousiaste mensen zich inzetten om bij te dragen aan deze week.”
Een groot voordeel van de afgelopen jaren is dat er steeds meer online activiteiten zijn bijgekomen. “Het is fantastisch dat we dankzij digitale mogelijkheden een breder publiek kunnen bereiken”, zegt Meijer. “Zo kunnen leerkrachten en schoolleiders uit alle hoeken van Nederland en België kennis opdoen, zonder dat ze hoeven te reizen.”
Wat kunnen scholen doen?
De Week van de Hoogbegaafdheid biedt een uitstekende gelegenheid om binnen de school meer aandacht aan het onderwerp te besteden. Scholen kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de week. “Een ouderavond over hoogbegaafdheid, een studiemiddag voor leerkrachten of een gastspreker uitnodigen—het kan allemaal”, zegt Meijer. “Het belangrijkste is dat er aandacht is voor de talenten en mogelijkheden van deze leerlingen.”
Voor docenten en onderwijsprofessionals die meer willen weten, biedt de website van de Week van de Hoogbegaafdheid een overzicht van alle webinars en activiteiten. Daarnaast is het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid een waardevolle bron van informatie.
Tien jaar positieve impact
Met de tiende editie van de Week van de Hoogbegaafdheid wordt stilgestaan bij de vooruitgang die is geboekt. In die tien jaar is er al veel veranderd. “Scholen herkennen hoogbegaafdheid sneller en er worden steeds meer passende programma’s aangeboden”, zegt Meijer. “Maar we zijn er nog niet. Er is nog veel te winnen op het gebied van kennis en bewustwording.”
Meer informatie en een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.weekvandehoogbegaafdheid.nl.
Reacties