6 x gratis lesmateriaal met het thema pesten

Het onderwerp pesten kun je in de klas op allerlei manieren bespreekbaar maken. PrimaOnderwijs heeft verschillende lesideeën op een rij gezet om pesten op een laagdrempelige manier te behandelen in de klas.

Lesmateriaal pesten

1. It's up to you | voortgezet onderwijs

It’s up to you is een interactieve film waarin de hoofdpersoon wordt geconfronteerd met een aantal pestsituaties. De film wordt op scholen vooral ingezet tegen cyberpesten. Door leerlingen zelf de keuzes van de hoofdpersoon te laten maken ervaren ze de gevolgen van hun acties. Er wordt een persoonlijk verhaal gecreëerd. Op deze manier wordt het onderwerp vanuit verschillende kanten belicht. De leerlingen leren van elkaar wat hun rol is als individu en in de klas. 

2. Zapp Heldengame | groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs

In de Zapp Heldengame strijdt de klas samen tegen pesten. De Zapp Heldengame kan gespeeld worden op het digibord. Leerlingen beantwoorden persoonlijke vragen, bespreken spannende stellingen en doen bloedstollende challenges. Door goed samen te werken worden ze echte superhelden tegen pesten. Verbeter binnen een half uur de sfeer in je klas!

3. Kidsweek lesplan | groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs

Voor de Week Tegen Pesten 2019 heeft Kidsweek twee lessen ontwikkeld. In de eerste les leren kinderen aan de hand van een quiz nieuwe woorden die te maken hebben met pesten. Er wordt besproken wat pesten is en hoe je er het beste mee om kunt gaan. In de tweede les leren ze hoe je een compliment kunt formuleren en wat een compliment met iemand kan doen. Hiervoor wordt een complimentenmuur gebruikt. Elke leerling krijgt een eigen postvakje en schrijft drie complimenten voor medeleerlingen op. Deze complimenten worden in het postvakje van de betreffende leerling gedaan. Als iedereen klaar is kunnen de leerlingen hun eigen postvakje legen en de complimenten lezen.

4. Wees een held, met elkaar! | primair onderwijs

De makers van Kwink geven suggesties om leerlingen een rol te laten spelen binnen de pestproblematiek. In het eerste deel van dit katern wordt een oplossingsgerichte aanpak tegen pesten beschreven. In het tweede deel worden werkvormen voorgeschreven voor vijf dagen. Elke dag heeft een eigen thema: kijk-en luisterheld, meld-held, help-held, doorgeef-held en feestheld. Er zijn verschillende werkvormen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw beschikbaar. 

5. Tumult-lessen voor plezier op school | voortgezet onderwijs

Met het lesmateriaal sociaal-emotionele vaardigheden van Tumult werk je met leerlingen aan een veilig klimaat in de klas. Ze leren conflicten op te lossen en wat het verschil is tussen plagen en pesten. In het lesmateriaal zitten kaartjes verwerkt met verschillende gedragingen. Leerlingen kunnen de kaartjes plaatsen bij verschillende uitspraken zoals ‘dit heb ik wel eens gedaan’ of ‘dit vind ik lastig om te doen’.

6. Instagrap | bovenbouw primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs

Met de les Instagrap wordt gedrag op Instagram bespreekbaar gemaakt in de klas. Leerlingen krijgen inzicht in elkaars online gedrag. In twee lesuren kom je met jouw klas tot gezamenlijke afspraken over aardig zijn op social media.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld