Schoon Challenge: de impact en aanpak van zwerfafval

Scholieren zitten volop in de puberteit, een periode van stoerdoenerij en groepsgedrag. Op school en onderweg zorgen jongeren voor veel afval. Vaak belandt dit afval op straat of in de natuur en blijft het decennia lang liggen. Hoe zorg je ervoor dat juist scholieren bewust worden van hun gedrag en de impact van zwerfafval ervaren?

Supporter van schoon

Supporter van Schoon is een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om een vuist te maken tegen zwerfafval. Want een schone omgeving is niet alleen fijner om in te leven, maar essentieel voor onze natuur en onze toekomst. Met de Schoon Challenge ontdekken leerlingen in drie lessen alles over de impact én aanpak van zwerfafval. Na een theorieles waarin ze leren over afbraaktijden van afval, gaan ze in de tweede les zelf aan de slag en maken ze hun eigen campagnemiddelen in het kader van bewustwording van zwerfafval. Met het maken van een poster, filmpje of een social media-post denken ze na over hoe ze met communicatie bewustzijn kunnen bewerkstelligen en gedragsverandering kunnen stimuleren. De lessenreeks sluit af met een Challenge waarin scholieren in groepjes zoveel mogelijk zwerfafval in de buurt van de school proberen te verzamelen. Zo dragen ze zelf ook bij aan een schonere omgeving.

Beste afvaleducatiematerialen voor onderbouw vmbo, havo en vwo

De Schoon Challenge staat in de lijst van Rijkswaterstaat van beste afvaleducatiematerialen voor het onderwijs. ‘Een moderne, actieve lesmethode met leuke, afwisselende opdrachten. Goede balans tussen kennis en actie. De vormgeving is helder en sluit aan bij de doelgroep. De doelen zijn duidelijk beschreven en de opdrachten zijn vernieuwend én positief.’

Aansluiting kerndoelen

De lessen sluiten aan bij Nederlands, Mens en Natuur en Mens en Maatschappij. Daarnaast wordt tijdens de lessen gewerkt aan verschillende 21ste eeuwse vaardigheden. Zo denken leerlingen kritisch na over hun eigen gedrag in relatie tot afval, maar ook hoe onze maatschappij omgaat met afval. In de tweede les staat creativiteit en samenwerken centraal, wanneer de leerlingen in groepjes zelf aan het werk gaan.

Afvaleducatie voor het basisonderwijs

Op de site aandeslagmetafval.nl vind je naast een gevarieerd aanbod lessen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs voor groep 1 t/m 8 ook veel extra’s. Zo zing je met kleuters het aanstekelijke Opschoonlied van Minidisco, laat je leerlingen muziekinstrumenten knutselen van (zwerf)afval met de Zwerfafvalfanfare en gaan kinderen van 7 jaar en ouder de strijd aan in de game Zwerfafval Battle.


Bestel gratis

Benieuwd naar de Schoon Challenge?
Kijk voor meer informatie op aandeslagmetafval.nl/vo/schoonchallenge. Met de code STRH4863 ontvang je de Schoon Challenge gratis via webshopschoon.nl. Wil je voor de opschoonles ook gebruik maken van de gratis afvalzakken en handschoenen, meld dan jullie opschoonactie aan en bestel de basispakketten. De Schoon Challenge en opschoonmaterialen bestel je snel in de webshop van supportervanschoon.nl


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld