Het is stil in de klas. Een leerling heeft net een opmerking gemaakt die een ander kwetst, en je voelt de spanning groeien. Van discussies over discriminatie tot uitspraken over racisme – het is steeds vaker onderdeel van de schooldag. Voor leraren brengt dit uitdagingen met zich mee: hoe stel je een norm, hoe bied je ruimte voor dialoog en hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt?
De behoefte aan tools en vertrouwen
Zulke momenten zijn geen uitzondering. Maatschappelijke kwesties komen het klaslokaal binnen via actualiteiten, sociale media en persoonlijke ervaringen van leerlingen. Leraren nemen steeds vaker de rol van gespreksleider en bemiddelaar op zich. Zonder de juiste tools en kennis kan dit overweldigend zijn. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dit onderkend en extra middelen vrijgemaakt om leraren te ondersteunen bij het bespreken van antisemitisme en andere maatschappelijke thema’s. Het nieuwe trainingsprogramma Voorbij Vooroordelen van Fawaka, dat in maart van start gaat, biedt leraren praktische en concrete oplossingen voor het bespreken van antisemitisme in samenhang met bredere vormen van racisme en discriminatie
Wat biedt de scholing Voorbij Vooroordelen?
De tweedaagse training richt zich op kennisopbouw, zelfreflectie en het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Het bestaat uit een samenhangend pakket: twee dagdelen training, een dagdeel met gastlessen bij jou op school, en een afsluitende intervisie. Het programma omvat:
- Inzicht in context: Wat zijn de historische en maatschappelijke achtergronden van discriminatie en hoe hangen ze samen met bredere thema’s?
- Zelfreflectie: Welke (onbewuste) vooroordelen breng je zelf mee, en hoe beïnvloeden die jouw onderwijspraktijk?
- Gesprekstechnieken: Een methodisch stappenplan en gesprekstechnieken om veilige dialogen te voeren en spanningen in de klas te de-escaleren.
De gastlessen, verzorgd door ervaren docenten van Fawaka, maken leerlingen bewuster van de gevolgen van discriminatie en racisme en welke impact dit op henzelf heeft. Ze bieden een praktijkvoorbeeld van hoe docenten deze thema’s in hun lessen kunnen integreren. Na de training krijgen deelnemers toegang tot lesmateriaal van de Anne Frank Stichting en kunnen ze deelnemen aan intervisiesessies om ervaringen te delen en van elkaar te leren.
Over Fawaka
Fawaka biedt scholen een inclusieve en wereldse invulling van burgerschap met WereldBurgerschap, waarmee leerlingen worden geholpen zich te ontwikkelen tot wereldburgers die bouwen aan de wereld van morgen. Ook biedt Fawaka al jaren de ‘Leergang Inclusief Onderwijs, expliciete scholing rondom racisme & discriminatie’ aan, een bewezen effectieve interventie tegen discriminatie in het onderwijs. Ben jij een leraar die zich wil professionaliseren in het omgaan met gevoelige en complexe thema’s? Meld je aan via de website. Samen bouwen we aan veilige, open en inclusieve klaslokalen – nu en in de toekomst
Reacties