Maak het bespreekbaar met het gratis lesprogramma ‘Herdenken’ voor de bovenbouw in het Basisonderwijs.
Als er onrust is in de wereld, is het belangrijk om stil te blijven staan bij vrijheid. Hoe leer je kinderen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is? En wat kun je doen om hierbij stil te staan? Speciaal voor de bovenbouw is een interactief lesprogramma ontwikkeld waarin herdenken centraal staat. Met het lesprogramma Herdenken ontdekken kinderen wat het belang van vrijheid is en wat het maken van keuzes in onvrijheid betekent. Aan de hand van een speciale herdenkingswijzer ontwikkelen zij een eigen herdenkingsmoment. Zo leren kinderen wat herdenken is en wat het voor hen betekent.
- De onmogelijke keuzes van Daan (45 minuten)
Deze les brengt de kinderen in de context van een fictieve oorlog die zich hier in Nederland afspeelt. Ze leren dat er in oorlogstijd moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. - Onze herdenking (60 minuten)
De leerlingen bedenken aan de hand van de speciaal ontwikkelde herdenkingswijzer in kleine groepjes een eigen herdenkingsmoment en presenteren deze aan de klas. - George Maduro (45 minuten)
De leerlingen leren wie George Maduro was, en hiermee waarom Madurodam een oorlogs-monument is en die naam kreeg.
Het lesprogramma Herdenken is een initiatief van de Nationale Kinderherdenking welke elk jaar op 4 mei plaatsvindt in Madurodam. De Nationale Kinderherdenking wil kinderen handvatten geven om over abstracte onderwerpen als herdenken, oorlog, verzet en vrijheid te praten met familie, vrienden, klasgenoten en andere mensen.
Meld je nu aan voor het gratis lespakket op www.onderwijsinformatie.nl/herdenken
Reacties