Een robothond die door school loopt, een beamer die de rekenles op de vloer projecteert en leren vliegen met drones. De lessen van Biezonderwijs, waar negen scholen voor speciaal- en praktijkonderwijs onder vallen, zijn doorspekt met technologische innovaties. “We zien dat onze leerlingen enthousiast en nieuwsgierig raken, ze zitten echt op het puntje van hun stoel. In steeds meer beroepen wordt technologie gebruikt, dat maakt innovatie waardevol én leuk”, zegt Angela Kuijper, innovatiemedewerker.
Bij Biezonderwijs in Tilburg en Goirle krijgen ruim 2.000 leerlingen, in de leeftijd tussen 4 en 20 jaar, gespecialiseerd onderwijs. Op de scholen voor speciaal basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs werken ruim 600 medewerkers.
Innovatie-aanjagers
Onderwijsinnovatie is binnen de organisatie een belangrijke factor, vertelt Angela Kuijper. Als kartrekker richt zij zich voornamelijk op innovatie en technologie. Daarnaast heeft elke school sinds afgelopen schooljaar een innovatie-aanjager: een medewerker bij wie collega’s terecht kunnen met vragen of ideeën over vernieuwing in het onderwijs. Dat kan ook op andere vlakken zijn dan technologie. Verder is er op elke school een i-coach, die zich bezig houdt met digitale geletterdheid en ict kwesties.
VR brillen en een real care baby
Samen met dit team heeft Angela het afgelopen jaar twintig innovatieboxen samengesteld en dit aantal blijft groeien. Ideeën voor de inhoud doen ze op via een onderwijsnetwerk van innovatiemedewerkers en op beurzen. De boxen rouleren tussen de scholen, zodat leerkrachten een aantal weken de verschillende spellen en innovaties kunnen uitproberen. “We hebben bijvoorbeeld programmeerbare LEGO®, VR brillen en drones, maar ook een real care baby, die we gebruiken in de lessen Zorg en Welzijn”, licht Angela toe. “Verder hebben we spellen als Active Floor en Picoo, daarmee stimuleer je bewegend leren en spelen, zowel binnen als buiten.” Als leerkracht kun je bij deze games de opdrachten aanpassen aan de lesstof die je wilt behandelen, zoals taal, rekenen, aardrijkskunde, maar je kunt ze ook gebruiken bij de gymles.
Virtual OV
“We hebben ook een box natuur en biologie, daarin zit een microscoop die 42 keer kan uitvergroten, een box voor rekenen en om te leren programmeren.” Ze wil ook een box verkeer maken. “Onze leerlingen worden vaak gebracht naar school, maar als ze naar het vso gaan, moeten ze ook leren zich zelfstandiger te bewegen in het verkeer. Met Virtual OV leer je hoe in- en uitchecken in het OV werkt, waar je trein of bus naartoe gaat en waar je moet uitstappen. Met de VR bril kunnen ze rustig op school verkeerssituaties oefenen en bouwen ze hun zelfvertrouwen op.”
‘Wat kan ik hiermee in mijn les?’
“Het is natuurlijk voor een leerkracht ook zoeken: wat kan ik hiermee in de les?” vertelt Angela. Ze helpt leerkrachten op weg door promotiefilmpjes te maken, uitleg te geven, aan te schuiven bij overleggen van teams en schoolleiders, ervaringen te delen op social media en verbindingen te leggen. “Dan zeg ik: op die school is deze box al gebruikt, ga eens met ze in gesprek. Hoe pakken zij dat aan?” Ook de innovatie-aanjagers en i-coaches hebben hierbij een belangrijke rol op hun scholen. “We blijven mensen constant enthousiasmeren, anders heb je straks allerlei materialen, maar blijven ze in de kast liggen. Nu is driekwart van de boxen uitgeleend, dat is een heel mooi percentage.” Op veel andere scholen wordt een fysiek lab ingericht waar de leerkracht met z’n klas naartoe kan om nieuwe materialen uit te proberen. “Maar voor onze leerlingen werkt het beter als ze in hun vertrouwde lesomgeving dingen kunnen uitproberen, daarom hebben we voor deze innovatieboxen gekozen.”
Reacties