Wat gebeurt er als je leerlingen het verleden niet uit een boek, maar uit de muren van een historisch paleis leert? In dit artikel lees je waarom Paleis Het Loo de ideale plek is voor een les in cultuur, erfgoed en geschiedenis. Een paleis waar de koninklijke verhalen van dichtbij te beleven zijn, waar Oranjes tot leven komen en waar nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd.
Stel je voor: je klas stapt terug in de tijd en beleeft de grandeur van de 17e eeuw. Vanaf 1 januari van dit jaar kan het! Paleis Het Loo nodigt je uit om met je leerlingen een onvergetelijke les te ervaren in het historische paleis. Een plek waar je niet alleen leert, maar ook ruikt, voelt en écht geschiedenis beleeft.
Als onderwijsteam vonden wij het essentieel om het paleis toegankelijk te maken voor jong en oud. Daarom hebben we met passie verschillende lessen en thema’s ontwikkeld, speciaal voor basisscholen, voortgezet onderwijs en het MBO. Het paleis, ooit de thuisbasis van vorsten zoals koning Willem III en koningin Wilhelmina, biedt een schat aan verhalen die aansluiten bij het curriculum.
Geschiedenis wordt tastbaar
De 17e eeuw is de eeuw van slavernij, VOC/WIC, wereldhandel, macht en pronken. Stuk voor stuk thema’s die tot de verbeelding spreken en die we verwerken in onze lessen en rondleidingen. Voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het MBO stellen we vragen als: Hoe belangrijk zijn macht en imago vandaag de dag? Wat betekent dat voor jou? Door deze onderwerpen te koppelen aan het dagelijks leven, brengen we de geschiedenis dichterbij en stimuleren we een gesprek over toen en nu.
En voor de allerkleinsten?
Ook aan de jongste ontdekkers hebben we gedacht! Museumdocent Frederique van Domburg ging de uitdaging aan: hoe kun je kleuters betrekken bij zo’n indrukwekkende plek? Het resultaat is het programma Dieren in het paleis, een speelse en interactieve les waarin dieren en je fijn voelen op een plek, de hoofdrol spelen.
Hoe maak je een paleis vol historie toegankelijk voor kleuters?
Frederique wist precies hoe ze deze jongste groep moest betrekken: een sprookje, een avontuur én een koffertje vol dieren. De les draait om de eekhoornprinses. Ze is verhuisd vanuit Engeland, over de zee, naar een land dat ze niet kent. Dat is spannend! Samen met de kleuters gaat de prinses op ontdekkingstocht door Paleis Het Loo. “Het paleis kan overweldigend zijn voor jonge kinderen,” vertelt Frederique. “Veel kleuters nemen een knuffel mee als ze iets spannend vinden en daar hebben we op ingespeeld’’. De eekhoornprinses heeft namelijk een koffertje vol dieren meegebracht. Elk kind krijgt een klein diertje, dat zij terugvinden op hun ontdekkingstocht door het paleis. Zo vinden ze afbeeldingen van dieren op schilderijen, kandelaren, wandtapijten en zelfs in bedden.
“De kleuters voelen zich echt verantwoordelijk voor hun dier,” legt Frederique uit. “Het maakt ze nieuwsgierig en laat ze verwonderen over wat ze zien. Ze leren kijken met andere ogen.
Hoe is deze les tot stand gekomen? Waar ben je begonnen en welke keuzes heb je gemaakt?
"De les is gebaseerd op de verhalen van Paleis Het Loo," begint Frederique. "Mary Stuart kwam als jong meisje vanuit Engeland naar het paleis. Ik vroeg me af: hoe moet dat voor haar zijn geweest? Wat zorgde ervoor dat zij zich meer thuis ging voelen? Dat leek me een prachtig thema, passend bij kleuters: wanneer voel je je fijn op een plek? Het is een universeel thema, bijna filosofisch, en het raakt ook de leerlingen zelf."
"Ik wilde dat de les een reflectief element had," vervolgt ze. "Kinderen worden aangemoedigd om woorden te geven aan gevoelens. Taal is immers de basis om goed mee te doen op school." "Het is geen luisterles," benadrukt Frederique. "De kleuters voelen, kijken, ruiken, bewegen en beleven. Het is een multi-zintuiglijke ervaring."
Voor de hoofdfiguur koos Frederique bewust een dierlijke prinses. "De eekhoornprinses past perfect bij Paleis Het Loo, dat ‘open plek in het bos’ betekent. Bovendien wilden we een figuur creëren waarmee ieder kind zich kan verbinden. Daarom maakten we de prinses een dier, zonder te vervallen in een stereotiepe prinses met veel roze en glitters. Zo kan ieder kind zich herkennen in het verhaal, ongeacht huidskleur, geslacht of achtergrond."
Wat maakt dat deze les zo goed bij de doelgroep past?
"Tijdens de testles vroegen we de betrokken leerkracht om advies en feedback," vertelt Frederique. "Gelukkig bleek onze aanpak goed aan te sluiten bij wat zij zag in de groep. Het is een verhalende les, opgebouwd rond een sprookje en nodigt uit tot verwondering, beleving en fantasie. ‘’ Fantasie prikkelt de leerlingen’’ geeft de leerkracht aan. Kleuters voelen zich veilig en betrokken terwijl ze op een speelse manier het paleis ontdekken.
Reacties