19e Debatkampioen Scholieren

De 19e Landelijk Debatkampioen NK Scholieren is bekend: Utrechts Stedelijk Gymnasium wint de finale, aldus het Nederlands Debat Instituut. De 32 topscholen die het tot de finale hebben geschopt streden gisteren om de 19e titel Nederlands Debatkampioen. Volgens juryvoorzitter en wedstrijdleider Nickey Smits gaf de sterke argumentatie van het Utrechts Stedelijk Gymnasium de doorslag.

Kwaliteiten voor het leven 

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben”, aldus directeur Else van Nieuwkerk.

400 havo en vwo scholieren

Op zaterdag 21 januari bood Universiteit Utrecht het podium aan 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes kwam een recordaantal van in totaal 124 scholen uit heel Nederland in actie.

Verschillende standpunten

De scholieren bereiden een deel van de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgden ter plekke 2 improvisatiestellingen: deze werden minuten voor de debatronde bekend gemaakt.

De scholieren hebben gedebatteerd over de volgende voorbereide en improvisatiestellingen:

  • Ontwikkelingshulp moet alleen aan lokale bedrijven worden verstrekt
  • De publieke omroep moet minstens twee uur per week zendtijd bieden aan extreme standpunten
  • Mensen die door automatisering hun baan verliezen, hebben recht op een basisinkomen (finalestelling)
  • De wereld is beter af zonder Facebook *
  • Stemmen moet voortaan gebeuren door het invullen van een vragenlijst *
    *Improvisatiestelling

Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld