Docu over jongeren in praktijkonderwijs

Spiegeldromen is een documentaire over jongeren uit het praktijkonderwijs. Tot nu toe zijn deze leerlingen gesteund door het onderwijs, maar wat hierna? Ze verlaten straks school zonder diploma, maar met ontroerende veerkracht.

Emotionele rollercoaster

In Spiegeldromen gaan jongeren uit het praktijkonderwijs de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld. Onbevangen vertellen ze over de kwetsbare kanten van hun bestaan en dromen ze over de toekomst: professioneel vuurwerkafschieter worden, het bedrijf van mijn vader overnemen (‘maar dat gaat niet lukken want daar ben ik niet slim genoeg voor’) en op vakantie naar Parijs. In de stiltes die vallen vertellen hun ogen het verhaal verder. Ze nemen ons mee in de emotionele rollercoaster van hun levens.

Onzekere toekomst

Samen met de docenten, die dezelfde confrontatie aangaan, moeten de leerlingen de balans zien te vinden tussen carrièrekansen en emotionele bagage. Want na school is de toekomst voor de meeste van deze jongeren onzeker en blijft de deur van werkgevers veelal gesloten.

Pubers met schrijnende achtergrond

In Spiegeldromen ontstaat een beeld van pubers met een vaak schrijnende achtergrond maar zonder zelfmedelijden. Zonder uitzondering willen ze iets van hun leven maken. ‘Het leven is zwaar, maar ik hou wel van het leven’, zegt Franco (17 jaar).

De documentaire Spiegeldromen is maandag 12 februari 2018 om 20.25 uur te zien op NPO 2.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld