Inzamelingsactie Klassiek Geeft voor Leerorkest

Foto: Marc Wielaert

Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest openden op 18 juni de actie Klassiek Geeft op NPO Radio 4. Klassiek Geeft is een gezamenlijk initiatief van NPO Radio 4 en het Instrumentendepot Leerorkest. De actie loopt van 18 t/m 29 juni en heeft als doel om de muzikale ontwikkeling van basisschoolkinderen te stimuleren. De actie wordt op vrijdag 29 juni afgesloten met een concert van het Leerorkest en musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in het CEC-Gebouw in Amsterdam Zuidoost.

Leerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest heeft een intensieve band met het Leerorkest. De kinderen van het Leerorkest bezoeken onder meer orkestrepetities in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest. De musici van het orkest begeleiden de kinderen in samenwerkingsprojecten en geven workshops over onderhoud en reparatie van instrumenten. Daarnaast worden hoogwaardige snaren gerecycled: snaren die voor concerten vervangen worden, maar nog uitstekend zijn voor de violen en cello's waarop de kinderen leren spelen.

Samenwerking

Rob Streevelaar, algemeen directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, onderstreept het belang van de samenwerking: 'Muziek speelt in het leven van veel kinderen een belangrijke rol. Dat weinig kinderen zelf muziek maken, komt niet omdat ze dat niet willen. Zij komen zelf vaak niet op het idee of krijgen de kans niet. Muziek is op school bovendien geen vast onderdeel van het lesprogramma. Voetballen of zingen leer je soms spelenderwijs op straat maar een viool, dwarsfluit of cello krijg je niet zomaar in je handen.'

Doneren

Het radioprogramma De Klassieken zal dagelijks aandacht besteden aan speelplezier van kinderen en bij 4 de Middag hoor je dagelijks anekdotes van musici. Luisteraars van NPO Radio 4 kunnen bijdragen door een donatie te doen, een muziekstuk aan te vragen of in De Ochtend van 4 zelf een muziekstuk aan te kondigen in de studio. Meer info hierover op www.nporadio4.nl/klassiekgeeft.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld