Jongens vaker door op lager niveau

Jongens moeten in vergelijking met meisjes na het derde jaar van het voortgezet onderwijs vaker naar een lager schoolniveau. Tot en met het schooljaar 2013-14 redden op het vwo juist meer meisjes het niet. De afgelopen jaren doen meisjes het beter dan jongens.

Jongens vaker door op lager niveau

De cijfers blijken uit gegevens die het AD heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie. Vooral op havo en vwo is de trend zichtbaar. In schooljaar 2017/2018 is 8 procent van de vwo-meisjes naar de havo gegaan, tegenover 9,6 procent van de jongens. In totaal stroomden ongeveer 4000 leerlingen naar een lager niveau. Overigens daalt het totale aantal scholieren dat na het derde schooljaar op een lager niveau begint wel.

Schoolsysteem

Deskundigen stellen dat de stijging niet aan de intelligentie van jongens ligt, maar aan het schoolsysteem, hun werkhouding en gedrag. Jongens rijpen minder snel en minder gelijkmatig dan meisjes. De meeste jongens kunnen bijvoorbeeld minder goed zelfstandig werken en plannen, terwijl dat op school wel van hen verwacht wordt. ,,Daardoor krijgen ze vaker op hun donder en trekken sommige zich terug omdat ze zich niet fijn voelen'', aldus gedragsdeskundige Lauk Woltring. 

Bron: AD


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld