KSH opent geschiedenisplein

Het geschiedenisonderwijs moest en zou anders. Daar waren de geschiedenisdocenten op de KSH in Hoofddorp van overtuigd. In een nieuw onderwijsconcept moet het leren van de leerling centraal staan zonder daarbij de rol van de leraar uit het oog te verliezen. Het resultaat is een geschiedenisplein dat de traditionele klassituatie verrijkt met een ruimte die multifunctioneel inzetbaar is. Onderwijsvernieuwing en het belang van goed geschiedenisonderwijs gaan hier hand in hand. De opening vond plaats onder toeziend oog van emeritus hoogleraar Herman Pleij.  

Beleven

‘Op het plein beleef je letterlijk de geschiedenis. Belangrijke historische momenten zijn zichtbaar op het plein. Achter ieder beeld zit een didactisch keuze’, aldus Hilde van Stelten, geschiedenisdocent. Een mooi extraatje is het podium in de ruimte. Van Stelten: ‘Leerlingen kunnen hier hun eigen werk presenteren. Een vaardigheid die in deze tijd zeker niet mag ontbreken.’ 

Gezamenlijk vorm gegeven

Het vernieuwen van onderwijs moet uit de school zelf komen. ‘Een bewuste keuze voor een onderwijsconcept is cruciaal voor het laten slagen ervan. Alleen dan haal je het optimale eruit: enthousiaste medewerkers en gemotiveerde leerlingen’, zegt directeur Mark Mees. Docenten hebben het plein gezamenlijk vorm en inhoud gegeven. Het is zo ingericht dat het voor individueel en groepsgewijs leren kan worden gebruikt.

Ideale leeromgeving

Herman Pleij, historisch letterkundige, verzorgde tijdens de opening een gastcollege. ‘Op de KSH loopt het vak geschiedenis voorop in de onderwijsvernieuwing. In onze zoektocht naar de ideale leeromgeving willen wij de leerling vooral steeds de juiste context bieden. En geschiedenis is bij uitstek het vak dat ons het perspectief geeft om naar het heden te kijken. Maar dan moet dat vak zichzelf ook wel steeds opnieuw uitvinden.’ 

Toekomstplannen

De school heeft al een muziekplein en een media- en cultuurplein. In het voorjaar wordt een economie- en wiskundeplein geopend. Voor volgend jaar staat de ontwikkeling van een taalstraat en een bètaplein in de planning.

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld