Leerlingen ontdekken hoe molens werken

Beeld: Vincent van den Berg

Hoe zorgen molens voor droge voeten? Hoe werkt de techniek van een molen? En welke producten werden vroeger in molens gemaakt? Met meer dan 1200 werkende wind- en watermolens is Nederland nog altijd hét molenland van de wereld.

Voor kinderen vertelt de molen een bijzonder verhaal. Over het ambacht molenaar, over de werking en functie en over de betekenis van molens voor de geschiedenis van Nederland. Bovendien laten molens een prachtig staaltje techniek zien. Aangedreven door water of wind worden, via een samenspel van raderen en tandwielen, bijvoorbeeld molenstenen of een vijzel in werking gezet. Het onderwerp molens sluit daarmee aan bij vakken als geschiedenis, cultuureducatie, wereldoriëntatie, aardrijkskunde en techniek.

Gratis busvervoer 

Laat kinderen ook een molen in het echt beleven. De geur, kracht en werking van molens maken veel indruk. Bij meer dan 100 molens zijn klassen, veelal gratis, welkom voor een interactieve rondleiding door een gediplomeerd molenaar. Sinds 1 november 2019 kunnen molenaars, moleneigenaren, basisscholen en maatschappelijke organisaties via het Molenfonds subsidie aanvragen voor educatie-activiteiten. Het gaat dan om subsidie die gericht is op het bezoeken van molens door kinderen van de basisscholen. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor de kosten van het transport met bijvoorbeeld bus, trein of tram. Of het aanschaffen van de door De Hollandsche Molen ontwikkelde educatiematerialen voor in de les, het prentenboek De Molenmuis of andere onkosten. Van belang om te weten is dat er een maximum van 5.000 euro is voor de vergoeding. We willen zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid bieden om een molen te bezoeken of kennis te maken met molens op school. Het project heet immers ‘Ieder kind naar de molen’!

Dankzij nalatenschap

Molenfonds kan deze educatieve projecten subsidiëren dankzij de nalatenschap van prof. dr. J.E (Koos) Andriessen, onder meer ex-minister van Economische Zaken. Uit deze nalatenschap is het Koos Andriessen Moleneducatiefonds gevormd, met als doel het bevorderen van educatieve projecten op de molen.

Meer weten over de subsidiemogelijkheden, de voorwaarden en de wijze van aanvragen? Alle informatie en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld