Leraren willen opnieuw staken

Basisschoolleraren zijn niet tevreden met de 720 miljoen euro die Rutte III extra uittrekt voor het verhogen van de salarissen en verlagen van de werkdruk. Ze kondigen aan in november twee dagen te gaan staken.

'Niet voor vol aangezien'

Jan van de Ven en Thijs Roovers van protestgroep PO in Actie zeggen in een eerste reactie op de Kabinetsplannen: 'Wij verdienen het om voor vol aangezien te worden. Dat verdient het onderwijs, dat verdienen anderhalf miljoen kinderen en hun ouders. We zien dat Rutte III onze zorgen ziet en hoort, maar helaas nog niet voor vol aan ziet.'

1,4 miljard euro extra

Rutte III komt vanaf 2018 met 270 miljoen per jaar extra voor hogere salarissen en vanaf 2021 met 450 miljoen euro per jaar extra om de werkdruk te verminderen. De actievoerende leraren nemen geen genoegen met minder dan 1,4 miljard euro extra. PO in Actie berekende dat 500 miljoen extra nodig is om de werkdruk te verlagen en 900 miljoen euro om de salarissen gelijk te trekken met die van docenten op middelbare scholen. 

In gesprek

PO in Actie roept de nieuwe minister en staatssecretaris van Onderwijs op zo snel mogelijk met de leraren in gesprek te gaan. Het is nog niet duidelijk of de leraren steun krijgen van de schoolbesturen voor de staking. De PO Raad moet de schoolbesturen nog raadplegen voordat ze een nieuwe actie steunt.

Hele onderwijsveld in actie

Op 16 oktober werd bekend dat naast basisschoolleraren, nu ook docenten van middelbare scholen, mbo-opleidingen en universiteiten zich verenigen. Met VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie gaan ze de barricades op uit protest tegen een te hoge werkdruk en verslechterend onderwijs voor hun leerlingen en studenten. De twitterpagina's @VOinactie, @MBOinactie en @WOinactie zijn inmiddels actief.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld