Lerarentekort bedreigt basisscholen

Als de salarissen niet omhoog gaan, dreigt er een gigantisch tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOB) tegen BNR.

Meer mannen voor de klas

Op 8 februari debatteerde de Tweede Kamer over een plan van de ChristenUnie om meer mannen voor de klas te krijgen. Op ongeveer een op de zes basisscholen werkt geen enkele meester meer. Meer meesters voor de klas is een goed streven, vindt AOB-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Beter betalen

Om meer meesters voor de klas te krijgen moet het vak volgens Verheggen aantrekkelijker worden gemaakt. En daar is één remedie voor: 'Ga het beter betalen.' Met het verhogen van salarissen kun je volgens Verheggen twee vliegen in een klap slaan. 'Als je het salaris van medewerkers in het basisonderwijs behoorlijk optrekt krijgt je meer personeel de school in, waaronder ook meer mannen'.

Op dit moment werken er zo’n 130.000 leraren in het basisonderwijs, waarvan 111.000 juffen. Volgens Verheggen heeft het niet veel zin je druk te maken over de man-vrouwverhouding: 'In plaats van dat we ons druk maken over percentages, maken wij ons heel erg druk dat er straks geen enkele meester of juf meer is voor het basisonderwijs'.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld