Minister Van Nieuwenhuizen bij dondererend verkeersexamen in Gouda

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, bezocht op 19 juni het praktisch verkeersexamen bij basisschool de Westerschool in Gouda. De minister deed daar de fietscheck van Veilig Verkeer Nederland en samen met de Goudse wethouder Hilde Niezen gaf zij het startsein voor het examen. Het verkeersexamen is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en bereidt leerlingen voor op veilige deelname aan het verkeer.

OK-sticker van Veilig Verkeer Nederland

Bijna honderd zenuwachtige leerlingen van zes verschillende basisscholen stonden in de ochtend klaar op het schoolplein van de Goudse basisschool voor het praktisch verkeersexamen. Het examen begon met de fietscheck waarbij onder andere gekeken werd of het zadel goed vast zit, de bel goed te horen is en of de remmen van de fiets goed werken. De controleurs en leerlingen kregen hierbij hulp van de minister. In Gouda werden alle fietsen goedgekeurd en kregen de ‘OK-sticker’ van Veilig Verkeer Nederland opgeplakt.

Verkeersdiploma

Samen met wethouder Niezen wenste de minister de kinderen veel succes en gaf het startsein voor het examen. De route van het verkeersexamen is ongeveer vijf kilometer lang en onderweg laten de kinderen zien hoe goed zij de theoretische kennis over verkeersregels en -situaties in de praktijk beheersen. Geslaagde leerlingen krijgen een verkeersdiploma. In dit geval gooie het onweer helaas roet in het eten waardoor de uitvoering van het VVN Praktisch Verkeersexamen om veiligheidsredenen is verschoven naar een ander moment.

Aandacht voor het gevaar van afleiding

Het ministerie en Veilig Verkeer Nederland willen dat zoveel mogelijk leerlingen in groep 7 of 8 meedoen aan het theoretisch en praktisch Verkeersexamen zodat ze leren de veiligste keuzes te maken in het verkeer, voor zichzelf en het overige verkeer. Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Heel mooi dat 80 procent van de basisscholen meedoet aan dit examen. Ik hoop dat de scholen die het verkeersexamen nu nog niet afnemen zich ook aansluiten. Dat helpt, want met dit theorie- en praktijkexamen leren kinderen over de risico’s van het verkeer. Ik ben blij dat er in het examen ook aandacht is voor het gevaar van afleiding. Want fietsen en ondertussen bezig zijn met je mobieltje, dat gaat echt niet samen.’ 

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld