Nieuw Canon van Nederland is uit

Maandag 22 juni heeft prof. dr. James Kennedy, voorzitter van de commissie Herijking Canon van Nederland, de nieuwe Canon gepresenteerd aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. De lijst bestaat nog steeds uit vijftig figuren en verschijnselen, maar tien daarvan zijn vervangen.

Beeld: Ingrid van Engelshoven Foto: Babet Hogervors
 

Ruim een jaar geleden gaf minister Van Engelshoven opdracht om de canon te laten aanpassen. Ze wilde dat er meer aandacht zou komen voor wat ze noemde de ‘schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis’. Zo zijn bijvoorbeeld Floris V, Willem Drees en de grachtengordel geschrapt en Marga Klompé, gastarbeiders, Anton de Kom en het Oranje-gevoel toegevoegd.

Via deze video ontdek je de nieuwe Canon van Nederland.

Verandering
Meer aandacht voor verschillende perspectieven, meer diverse iconen en meer aandacht voor regionale spreiding. Het zijn een paar van de belangrijkste aanpassingen aan de hernieuwde Canon van Nederland. De lijst van vijftig 'vensters' vat belangrijke historische thema's samen en dient als inspiratie voor het Nederlandse geschiedenisonderwijs.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld