Praat makkelijker met leerlingen over seksueel misbruik door deze vlogs

1 op de 6 jongeren maakt online of offline seksueel misbruik mee. De vlogs van Centrum Seksueel Geweld geven docenten in het voortgezet onderwijs handvatten: wat te doen als mijn leerling seksueel misbruik meemaakt?

Waarom praten jongeren niet over seksueel misbruik? Hoe verwerken ze misbruik-ervaringen? En wat kun je als docent doen als een leerling je zo’n geheim toevertrouwt? Het Centrum Seksueel Geweld geeft antwoord op deze én meer vragen in de vlogs die zij maakten voor docenten in het voortgezet onderwijs.

Hulp

Met de vlogs wil het Centrum Seksueel Geweld docenten helpen in hun rol als vertrouwenspersoon en stimuleren om het onderwerp seksueel misbruik  in de klas te bespreken. De filmpjes zijn te zien op de website en op het YouTube-kanaal van de partij.

‘Eén op de zes jongeren maakt een vorm van online of offline misbruik mee’, vertelt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Voor deze jongeren is school vaak een veilige plek. Als ze de moed verzamelen om een docent in vertrouwen te nemen, dan is die eerste reactie van een docent heel belangrijk. Jongeren schamen zich vaak en voelen zich schuldig over het misbruik. Daarom zullen zij dit niet snel onthullen. Maar áls ze dat dan doen, is het heel belangrijk dat je op een gepaste en helpende manier reageert en handelt. Dit kan veel psychische en lichamelijke schade in de toekomst voorkomen. Als docent kun je - ook op dit vlak - een cruciale rol spelen in het leven van een leerling.’

Vlog

‘Het Centrum Seksueel Geweld heeft inmiddels een aantal series video’s online staan. Zo zijn er series voor zorgverleners, voor kinderen zelf en voor leerkrachten in het basisonderwijs. Vanwege de grote behoefte onder docenten in het voortgezet onderwijs is daar nu een serie voor deze doelgroep aan toegevoegd.'

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld