Praktijkschool De Steiger wint kookwedstrijd Veteranendag

Het Nationale Comité Veteranendag organiseerde woensdag 29 mei een kookwedstrijd voor scholieren. Door heel Nederland deden scholieren mee, met de opdracht een recept te bedenken voor een ‘come back meal’, een speciale welkomstmaaltijd om te vieren dat de veteraan terugkomt van missie. Maar liefst 184 recepten werden ingezonden. De top vijf recepten werd daadwerkelijk gekookt voor de jury, die onder meer bestond uit Inspecteur Generaal Krijgsmacht Hans van Griensven, televisiekok Pierre Wind én militair en winnares van Heel Holland Bakt, Anna Yilmaz. De jury koos Jeremy (13) en Jayden (13) van De Steiger met het recept Oma’s Stamppot als winnaars. Pierre Wind: 'Ze hebben gewonnen door de totaliteit en het verhaal. Maar ook culinair, de stamppot met het zoetzuur was ongelooflijk. Dan denk je aan thuis!'

Ontmoeting met koning Willem-Alexander

'We hadden niet verwacht dat we zouden winnen want alle gerechten zagen er zo goed uit', aldus Jeremy en Jayden. Andere kanshebbers waren de recepten: Moerasmodder, rood-wit-blauw toetje, een gezonde roodbaars en een Franse Hachis. Samen met de zelfstandig werkend koks in opleiding van de Horeca Academie in Den Haag kookten de scholieren vol enthousiasme en spanning hun ingezonden recept voor de jury en de aanwezige veteranen. Elmar Suijker (19) en Claudia van Haastrecht (18) hebben de twee winnaars begeleid: 'Ze hebben het super goed gedaan, veel geoefend, en ze hadden een duidelijke visie, daar waren we heel blij mee.' De winnaars mogen met hun klas tijdens Veteranendag op zaterdag 29 juni aanwezig zijn in de Ridderzaal en ontmoeten koning Willem-Alexander. Daarnaast mag de hele klas later in het jaar een vlucht maken in een oude Dakota.

Jaarlijkse wedstrijd voor scholen

Om kinderen het belang van vrede en waardering voor veteranen bij te brengen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastles bleek vaak een inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen.

Veteraan in de Klas

Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag en voert het Veteraneninstituut het educatieve programma 'Veteraan in de Klas' uit. Daarbinnen maken bijna 300 veteranen met hun persoonlijke verhaal thema's zoals oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor de leerlingen. 

Ga voor meer informatie naar veteranendag.nl

Foto's Fleur Groenen


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld