Scholieren in azc dreigen grote leerachterstand op te lopen

Er zijn ongeveer 7000 kinderen in een asielzoekerscentra, en daarvan zijn 2245 jongeren tussen 12 en 17 jaar oud. Een betrouwbare en snelle internet connectie is van cruciaal belang voor deze groep.

Veel scholieren in asielzoekerscentra dreigen een grotere leerachterstand op te lopen door slechtwerkende wifi in deze centra. De Werkgroep Kind in azc pleit onder meer voor een structurele verbetering van de kwaliteit van de wifi in asielzoekerscentra.

'Zij hebben nu al zo weinig afleiding, laten we er dan op zijn minst voor zorgen dat ze verder aan hun toekomst kunnen werken', aldus Helen Schuurmans – Voorzitter van de Werkgroup Kind in azc. 'Juist in tijden van corona is het cruciaal dat deze kwetsbare jongeren door kunnen leren', zegt Helen. 'Zij hebben al zo weinig afleiding, laten we er dan op zijn minst voor zorgen dat ze verder aan hun toekomst kunnen werken.'

Oplossen

Staatssecretaris Broekers-Knol beloofde daarom dat de wifi-problemen in asielzoekerscentra in de derde week van april opgelost zouden zijn. Toen Werkgroep Kind in azc een inventarisatie deed onder honderd scholen waar asielkinderen normaal gesproken les krijgen kwamen er onrust gevende feiten naar boven. Van de 45 scholen die reageerden, kreeg een derde geen of slecht contact met de asielkinderen vanwege slechte wifi in de asielzoekerscentra. Veel kinderen logden niet in, te laat of ’s nachts.

Slechte wifi zorgt ervoor dat deze groep kwetsbare jongeren een extra achterstand oploopt. 'Sommige jongeren staan midden in de nacht op om huiswerk te maken, omdat op andere tijden internet niet werkt. Op andere plekken werkt wifi alleen als je op de stoep gaat zitten pal naast het kantoor van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Dat is waardeloos. Zo kun je toch geen lessen volgen?'


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld