Traditioneel lesrooster VO verdwijnt

De traditionele lesroosters op middelbare scholen verdwijnen. Zo geeft één op de vijf middelbare scholen geen lessen van 50 minuten meer. Dit blijkt uit een representatieve enquête dat Leerling 2020, een project van sectororganisatie VO-raad, heeft laten doen.

Meer vrijheid

Met nieuwe roosters proberen de scholen de leerlingen meer vrijheid te geven om hun eigen schoolroute uit te stippelen. Scholen experimenteren met uiteenlopende lesroosters; lesuren van 60 minuten, keuzewerkuren waarin de scholieren zelf mogen kiezen naar welke docent ze gaan, huiswerkuren, blokuren van 80 minuten en weken met vier lesdagen en één dag projectonderwijs. Sinds het ministerie van Onderwijs minder strak het aantal lesuren per leerlingen telt, zoekt het voortgezet onderwijs naar nieuwe lesweken.

Lastig voor docenten

Docenten zijn het veelal gewend om in 50 minuten de lessen te geven. Zij moeten het programma aanpassen, bijvoorbeeld om meer te doen in minder tijd of om langere lessen te vullen. Daar zitten echter niet alle docenten op te wachten.

Bron:AD


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld