Zo betrek je ouders meer bij school

Van yoga instructeur tot voorleesouder; ouders dragen op verschillende manieren een steentje bij aan de school van hun kind. Ouders die betrokken zijn bij school hebben een positieve invloed op de leerprestaties en welzijn van kinderen. Uit het Staat van de Ouder onderzoek uit 2019 blijkt dat ouders het vanzelfsprekend vinden dat ze iets doen voor het onderwijs. Ook vinden ze het normaal om hun kind thuis te helpen met het huiswerk.

Ouders willen een stem

Voor ouders staat ‘goed’ onderwijs voorop. De kwaliteit van de leraar, de sfeer op school en de mate waarin een kind écht wordt gezien zijn bepalende factoren. Om dit te kunnen waarborgen, willen ouders graag betrokken worden bij het schoolbeleid. Graag praten ze mee op ouderavonden, via digitale enquêtes of in een direct gesprek met de school (Staat van Ouder onderzoek, 2019).

Laagdrempelig voor ouders en leraren

Leraren ervaren een hoge werkdruk en ook sommige ouders hebben een druk bestaan. Hoe kun je ouders op een laagdrempelige manier bij school betrekken, zonder ook te veel druk op docenten te leggen?

Samenwerken rondom lesstof

Leg ouders uit hoe bijvoorbeeld sommen of andere lesstof gemaakt worden. Ouders kunnen hun kinderen dan beter helpen. Je kunt een link in een nieuwsbrief zetten naar een uitlegfilmpje of naar een website met uitleg.

Digitaal gesprek

Nu het onderwijs in een razendsnel tempo digitaal lesgeven heeft geïntroduceerd, kan deze werkwijze ook gebruikt worden om de ouderbetrokkenheid te vergroten. Ouders die ver moeten reizen, kunnen sneller aansluiten bij gesprekken of ouderavonden als ze digitaal georganiseerd worden.

Inzetten van social media

Maak een Facebookpagina of gebruik een andere vorm van social media waar je ouders voor uitnodigt. Binnen deze pagina kun je updates, activiteiten of stellingen delen. Ouders kunnen hier proactief op reageren en eventueel een discussie starten. Wel goed om maandelijks iets te delen over de uitkomsten binnen deze pagina. Zo voelen ouders zich gehoord.

------------- 

Geraadpleegde bronnen:

https://oudersenonderwijs.nl/wp-content/uploads/2020/01/PDF-Staat-Van-De-Ouder-2019-A4.pdf
https://www.samenzijnwijschool.nl/
https://www.cps.nl/publicaties-uitgeverij/1983/ouderbetrokkenheid
https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/Ouderbetrokkenheid-in-het-onderwijs.pdf


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld