W&T-keuken Eindhovense SO-school bezocht door Nederlands en Zuid-Koreaans ministerie

Vandaag kreeg speciaal basisonderwijsschool De Reis van Brandaan in Eindhoven bijzonder bezoek. De school ontving Youssef Louakili van het ministerie van OCW. Eerder deze maand deed een speciale delegatie van het Zuid-Koreaanse ministerie van Onderwijs de school een bezoek aan. Reden is de vernieuwende manier waarop wetenschap- en techniekonderwijs wordt aangeboden op de school.

De W&T lesactiviteiten stonden deze dag, hoe kan het ook anders, in het teken van Sinterklaas. Werken met schaduwen, het maken van een pepernotenschieter, lichtjes maken voor Piet zodat hij alles op het dak goed kan zien. Maar ook onderzoeken wat de lekkerste pepernoten zijn, het beantwoorden van creatieve denkvragen rondom de Sint en zelf schoenen maken van kranten.

Interesse vanuit Zuid-Korea
De komende tijd nemen de Zuid-Koreanen in meerdere landen een kijkje om zich te oriënteren op onderwijsvernieuwingen. Ze zijn onder de indruk van de manier waarop de Reis van Brandaan Wetenschap & Techniek heeft verweven in het lesaanbod. Een filmploeg legde eerder de les vast voor een documentaire op de Zuid-Koreaanse televisie. Met een beetje geluk wordt de documentaire binnenkort door zo’n miljoen kinderen en hun leerkrachten bekeken.

Kijkje in de W&T keuken
Youssef Louakili, afdelingshoofd Bestuur & Stelsel bij de directie Primair Onderwijs bij het ministerie van OCW bezocht de school omdat De Reis van Brandaan eerder dit jaar werd uitgeroepen tot winnaar van de TechniekTrofee 2018. Dit initiatief van TechniekTalent.nu zet basisscholen die als voorbeeld dienen voor Nederlands techniekonderwijs in het zonnetje. Tijdens een rondleiding langs de klassen en gesprekken met leerkrachten en leerlingen kreeg ze een kijkje in de keuken van het techniekonderwijs bij De Reis van Brandaan.

Inspirerend
Louakili snapt dat De Reis van Brandaan dit jaar de trofee voor beste voorbeeld van techniekonderwijs in ontvangst mocht nemen. 'De school geeft op een bijzondere manier invulling aan techniek en onderzoekend en ontwerpend leren. Het is erg inspirerend om hier een dag aanwezig te mogen zijn. Andere scholen, niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd, die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van wetenschap en techniek zouden hier zeker ook geïnspireerd kunnen raken. De school brengt kinderen op een leuke en laagdrempelige manier in aanraking met techniek. Als de kinderen geënthousiasmeerd blijven, brengt dit ons later hopelijk ook de technisch geschoolde mensen die we zo hard nodig hebben', aldus Louakili.                  

Van stoepkrijt maken en coderen naar bruggen bouwen
Op De Reis van Brandaan doet iedereen mee met Wetenschap & Techniek. Vanuit een doordachte en planmatige aanpak ondersteunt de W&T-coördinator met een ‘talentgroep’ van leerkrachten het complete schoolteam. Hierdoor krijgen alle leerlingen op deze school W&T-onderwijs dat aansluit op hun niveau en interesses. Van stoepkrijt maken door de jongste kinderen, via boten laten drijven en coderen in de middenbouw tot bruggen bouwen en filosoferen over de omvang van de ruimte in de bovenbouw.

Groter zelfvertrouwen door W&T-onderwijs
De leerlingen ontwikkelen zich met behulp van eigentijdse, uitdagende en aansprekende W&T-lessen, in het bijzonder op sociaal-emotioneel gebied. Lianne Bonte, leerkracht en W&T-coördinator bij De Reis van Brandaan: 'De leerlingen van onze speciale basisschool ervaren dat ze weer nieuwsgierig kunnen zijn. Ze leren door te ontdekken. Ze mogen proberen en fouten maken. Onze leerlingen hebben vaak te maken gehad met tegenslag en falen. W&T-onderwijs draagt bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen. Het opdoen van succeservaring speelt daar een grote rol in. Alle leerkrachten leren mee, we gaan de kinderen steeds meer begeleiden in plaats van leiden. We leren ze los te laten en minder voor ze te zorgen.'


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld