Dinsdag 22 januari - dag 1

#NOT2019 van start!

Juf Desiree

Op de vroege morgen installeert het PrimaOnderwijs Tagteam zich op de Bloggerstraat. Al snel komt daar de eerste edublogger aan: Juf Desiree (24). Ze staat officieel nog maar een jaar voor de klas, maar blogt al langere tijd. Voordat ze begon met bloggen merkte ze dat vriendinnen die niet in het onderwijs zaten haar onderwijsverhalen niet helemaal snapten. Met haar onderwijsblog kan ze nu haar ei kwijt bij de juiste doelgroep, namelijk collega's uit het onderwijs. In haar blog vertelt ze vooral over de leuke en grappige dingen die ze meemaakt in het onderwijs. Van oudergesprekken tot in hun broek poepende kinderen, het hoort er allemaal bij. Op dit moment doet ze een master Onderwijskunde en combineert dat met invalwerk op scholen. Binnenkort gaat ze stage lopen bij de PO-raad om het onderwijs van een andere kant te leren kennen. 

Over de toekomst van het onderwijs is ze helder. Vroeger was de leraar slaaf van de methode, maar gelukkig is er steeds meer de mogelijkheid om lessen zelf in te richten. Ze hoopt dat het kind nog meer centraal komt te staan en zijn/haar eigen lessen kan ontwerpen. Als het kind meer inbreng heeft, wordt hij vanzelf een groter onderdeel van het onderwijs.

Klik hier om haar blog te lezen.


MeesterVlogger

Dylan van Brummen opende de #NOT2019 in de jaarbeurs met een zelfgeschreven NOT-rap. Wat blijkt, hij laat niet alleen zijn leerlingen rappen maar ook Andre Kuijpers, Minister Arie Slob en Meester Sander.

Het begon voor de MeesterVlogger allemaal met een afsluit-rap voor zijn leerlingen. Dat beviel blijkbaar goed. Nu is hij MeesterVlogger en probeert hij met zijn raps leerlingen te enthousiasmeren. Zo heeft hij ezelsbruggetjes bedacht om moeilijke economische formules te onthouden, en dat werkt!

De Amsterdamse economie leraar rapte vroeger al op straat en geeft eerlijk toe zeker niet de gemakkelijkste op school te zijn. Maar juist daarom begrijpt hij heel goed hoe hij het lesgeven moet aanpakken.

MeesterVlogger staat natuurlijk vooral voor de klas maar is daarnaast te vinden op YouTube en Instagram. Check PrimaOnderwijs de komende tijd want wie weet schrijft Dylan binnenkort ook voor PrimaOnderwijs een rap.

Woensdag 23 januari - dag 2

Nieuwe dag, nieuwe onderwijsbloggers!

Miranda Wedekind

De eerste blogger die we vandaag spreken is Miranda Wedekind. Ze heeft ruim 20 jaar voor de klas gestaan en besloot daarna een andere kant op te gaan in het onderwijs. Ze wilde zich verdiepen in 21e eeuwse vaardigheden en daar ook leraren bij begeleiden. Daar kwam haar eigen bedrijf uit voort met een bijbehorende blog. Ze blogt nu al 2,5 jaar over toekomstgericht leren en geeft daarnaast verschillende workshops.

Haar doel is vooral om leraren bewust te maken van het gebruik van ICT in de klas. Onbewust wordt er namelijk al veel mee gedaan, maar bewust zou dit nog beter ingezet kunnen worden. Ze is geen voorstander van volledig digitaal onderwijs, maar ziet ICT meer als een extra toevoeging op het traditionele onderwijs.

Miranda Wedekind Onderwijsbegeleiding is actief op Facebook, Twitter en Instagram

Klik hier om haar blog te lezen.

 

TO BE Kinderopvang

Manja is 2,5 jaar geleden samen met Jeroen het online platform TO BE Kinderopvang gestart. Hier kunnen medewerkers en eigenaren in de kinderopvangbranche inspiratie opdoen in de vorm van blogs. De blogs worden door ruim 30 verschillende mensen uit de branche geschreven. Als bezoeker van de website kun je op alles reageren en discussiëren, lekker interactief. 

Ben je werkzaam in de kinderopvangbranche en heb je een vlotte pen? Op de website van TO BE Kinderopvang kun je je aanmelden als blogger!

TO BE Kinderopvang is te vinden op Facebook, LinkedIn en sinds kort ook op Instagram.

Klik hier om de blog te lezen.

 

Bianca Antonissen

Juf Bianca heeft een blog waar ze schrijft over kleuteronderwijs. Zelf staat ze niet meer voor de klas, dus ze schrijft over hoe de leerkracht beter kleuteronderwijs kan geven.

Volgens Bianca zit de sleutel tot beter onderwijs bij de leerkracht. Ze zou het fijn vinden als er weer meer vertrouwen is voor de kunde van de leerkracht. Het is dus goed om kleuterleerkrachten weer het vertrouwen te geven dat ze het goed doen. 

Bianca heeft een blog geschreven over wat je op de NOT moét zien al kleuterleerkracht. Je leest de blog hier.

Je kunt haar ook volgen via Instagram, Twitter en Facebook.

 

Donderdag 24 januari - dag 3

De bloggerstraat zit weer vol met bloggers. Tijd voor de volgende mini-interviews.

Juf Inger
Bekend van haar blog ‘Genieten in het onderwijs’. Juf Inger begon met bloggen toen ze lesgaf aan groep 3. De materialen waarmee ze werkte vond ze niet inspirerend. Om die reden besloot ze zelf materialen te maken zoals letter- en cijferlijnen. Ze poste ze op social media en op haar website. Er bleek heel wat animo voor haar creaties te zijn. Na letterlijnen volgden er lesideeën en letterspeurtochten. Op haar blog staan echt de dingen die zij mooi vindt. Op www.jufinger.nl neem je als het ware een kijkje in het hoofd van de juf. 

Inmiddels geeft Juf Inger vier dagen in de week les aan groep 7/8. Ze blogt in de avonden, want op haar vrije dag is het toch echt mama-dag. Daarnaast onderhoudt ze contact met meerdere edubloggers. De meeste inspiratie haalt ze uit de blog van Kinderboekenjuf, vanwege haar mini leeslessen. Daarnaast zit ze in een WhatsAppgroep met een aantal ‘twitterjuffen’ die ze al jaren kent.

Haar tip voor op de NOT 2019: ga op zoek naar de kleine (verstopte) stands. Deze hebben meestal vernieuwende ideeën waar je veel inspiratie uit kunt halen.

Kinderboekenjuf

Edublogger Kinderboekenjuf geeft op haar website kinderboekenjuf.nl tips en trucs om met kinderen het gesprek aan te gaan over kinderboeken en de leesbeleving te vergroten. Haar website, gemaakt door haar man, is ontstaan omdat ze het LIST-onderwijs miste op haar oude school.

De sleutel voor beter onderwijs ligt volgens de kinderboekenjuf bij de professionals in het onderwijs. Zij moeten het materiaal goed overbrengen bij de leerlingen. De digitalisering is een belangrijke innovatie van de afgelopen jaren. Zelf werkt ze op school met Snappet. Kinderen weten al veel over de digitalisering. Je kunt zelfs van ze leren. Het leidt volgens haar tot veel inzichten.

Kinderboekenjuf is te vinden in de bloggerstraat waar ze met de andere bloggers aan het werk is. Haar favoriete edubloggers zijn Juf Maike én Juf Inger. Naast de inspirerende blogs, vindt ze het leuk dat de websites voor alle leeftijdscategorie in het onderwijs zijn. Het zal geen verassing zijn dat haar favoriete onderdeel van de NOT 2019 de ‘Kinderboekenstraat’ is. Daarnaast tipt ze de stand van Uitgeverij Pica en Makedo.

 

Vrijdag 25 januari - dag 4

Vandaag ontmoeten wij kleuterjuffen!

Juf Sanne
Op de vroege morgen spreekt PrimaOnderwijs Juf Sanne. Ze is erg enthousiast over de Bloggerstraat, omdat er op die manier makkelijk contacten kunnen worden gelegd. Tussen haar drukke programma door had ze even tijd voor een kort interview. Ze is onder andere druk met het promoten van haar nieuwe boek: Zinglish. Het boek is begin dit jaar uitgekomen en staat vol met tweetalige liedjes voor kleuters.

In 2002 was Juf Sanne een van de eerste kleuterjuffen op internet. Als student had ze behoefte aan dat ene zetje. Omdat dat er nog nog niet was, besloot ze zelf te gaan bloggen. Met 11 jaar ervaring in het onderwijs moest dat wel lukken. Ze maakt lesideeën, knutselideeën en werkbladen en deelt deze op haar blog jufsanne.nl. Zelf had ze nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden. In 2014 is ze daarom begonnen met haar eigen bedrijf: Kleuteruniversiteit. 'Boeken' bleek dé unieke factor te zijn. 

De sleutel voor beter onderwijs is volgens haar het hebben van een brede visie. In het onderwijs heb je altijd je eigen eilandje, je eigen klasje. Stap die klas eens uit en ga eens kijken bij anderen, is Sanne's advies. Ontdek wat voor jou werkt en verbreed daarmee je horizon.

Juf Sanne is tijdens de NOT te vinden bij haar stand Kleuteruniversiteit, hal 1 A110.

 

Slimme Kleuters

Cora is het gezicht achter Slimme Kleuters. Ze heeft twee jaar een slimme kleutergroep gedaan. Nu ze haar blog heeft, werkt ze parttime voor een gewone kleutergroep. Het is te combineren, maar alleen doordat ze er zoveel passie voor heeft. Haar missie is om uitdagend onderwijs voor kleuters die dat nodig hebben makkelijker te maken. Op haar blog vind je dus ook vooral inspiratie voor speelhoeken, uitdagende materialen en lesideeën.

De specifieke interesse voor kleuters heeft Cora niet altijd gehad, ze had meer met het oudere kind. Door collega's die enorm veel plezier hadden in lesgeven aan kleuters is ze er ook nieuwsgierig naar geworden. Toen ze de kans kreeg om aan een hoogbegaafde kleutergroep les te geven greep ze die met beide handen aan. Nu zou ze niets anders meer willen. 

De sleutel voor beter onderwijs is volgens haar blijven kijken naar wat een leerling nodig heeft. Je moet als leerkracht daarbij ook buiten de gebaande paden durven gaan.

Klik hier om haar blog te lezen. Slimme Kleuters is ook te vinden op Facebook.

DoenKids

LesideeënTrudy is voor DoenKids aanwezig op de Bloggerstraat. DoenKidsheeft een online database voor activiteiten in de kinderopvang. Op de blog staan honderden draaiboeken klaar om pedagogisch medewerkers op weg te helpen.

DoenKids is in 2012 opgestart. Trudy werkte eerst in de recreatiesector waar zij ook activiteiten bedacht voor kinderen. Vaak werd aan haar gevraagd of die digitale pakketten er voor de kinderopvang gebruikt mochten worden. Er bleek niet specifiek zoiets te zijn voor de kinderopvangwereld. Om die reden is DoenKids gestart.

Je leest de blog hier.

Zaterdag 26 januari - dag 5

Onderwijswereld
Esther van der Knaap, het gezicht achter onderwijswereld, beheert vandaag precies 3 jaar twee Facebookgroepen: middenbouwwereld én bovenbouwwereld met maar liefst 47.000 leden! Van deze online community's kreeg ze zoveel inspiratie dat ze de blog 'onderwijswereld' begon. 'Ken je het gevoel dat je op ontploffen staat? Dat je daar iets mee moet doen, dat gevoel had ik.' De blog is niet alleen voor midden - en bovenbouw, maar voor groepen 1 t/m 8. Esther vindt juist die doorlopende leerlijn interessant. 
 
Ze staat 2,5 dag voor de klas en probeert zich daarnaast te focussen op haar blog. 'Als het een drukke periode is op school én er tegelijkertijd een online professionalisering gelanceerd wordt op onderwijswereld-po.nl, ben ik soms om 10 uur in de avond nog steeds aan het werk'. Volgend jaar wil ze minder gaan werken om meer tijd te besteden aan 'online professionalisering'. Dit vindt ze een mooi concept. De sleutel voor beter onderwijs is voor haar dan ook echt de talenten van de leraren gebruiken. Het onderwijs moet de ruimte krijgen om te kunnen leren van en met elkaar. Als leraren zich professionaliseren waar ze goed in zijn, zet je ze echt in hun kracht. Daar wordt de leraar én de leerling gelukkig van.' 
 
Op de vraag wat de beste innovatie is in de onderwijswereld van afgelopen jaren antwoordt ze: 'Spelenderwijs leren. Het maakt daarbij niet uit of het met blokken is of met een lopende robot. Zolang kinderen maar worden geprikkeld.'
 
Ze blikt positief terug op de NOT. 'Je gaat naar de NOT voor de saamhorigheid. Iedereen op de NOT is positief en wil het beste voor het onderwijs. Ook dat is de sleutel voor beter onderwijs. Er 'zijn', voelen, kijken, ervaringen opdoen, spullen aanraken, sparren met auteurs, feedback geven, daar gaat het bij de NOT om.'
 
Leuk feitje: Onderwijswereld is pas twee maanden online en nu al een groot succes! Klik hier om haar website te bezoeken.

 

Juf Maike

Last but not least is Juf Maike. We zagen haar al eerder in de bloggerstraat maar kregen vandaag de kans om kennis met haar te maken. Lees hier het interview.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

PrimaOnderwijs.nl maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Sommige cookies plaatsen we altijd om de website goed te laten werken. Ook plaatsen we altijd een cookie om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Onze website maakt van meer cookies gebruik die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zodat u bijvoorbeeld berichten kunt delen op social media. Door op 'Akkoord' te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy » Privacy- en cookiebeleid