Uitdagende en creatieve W&T-opdrachten in het lesprogramma OO Techniek

Om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op onze snel veranderende (digitale) maatschappij, is het belangrijk om bepaalde vaardigheden eigen te maken. Hoe maak je bijvoorbeeld een systeem in je huis dat energie uit een beweging als traplopen haalt? Het gratis lesprogramma OO Techniek van Stichting Techniekpromotie ondersteunt je daarbij.

Met uitdagende en creatieve W&T-opdrachten uit het lesmateriaal stoom je leerlingen klaar voor de toekomst. Het programma OO Techniek bevat een doorlopende leerlijn en ondersteunt leerkrachten bij het integreren van wetenschap en techniek in hun eigen lesprogramma. De opdrachten zijn geschikt voor basisschoolleerlingen van alle leeftijden. Leerlingen worden gestimuleerd om op onderzoek uit te gaan en zelf oplossingen te bedenken, een belangrij ke vaardigheid binnen onderzoekend en ontwerpend leren. 

Ontwikkelen van talenten en vaardigheden

Als leerkracht hoef je niet over speciale vaardigheden te beschikken om aan de slag te gaan met OO Techniek. De materialen voor de opdrachten zijn gewoon in en om de school te vinden. Voor iedere opdracht krijg je een lesbrief met instructies, materialen, tips en beoordelingscriteria. De kerndoelen waarbij de opdrachten aansluiten, zoals Nederlands, rekenen, oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie, staan op de website. Verder krijgen leerlingen de kans om hun (bèta)talenten en 21e eeuwse vaardigheden te oefenen en ontwikkelen door te werken aan de onderzoeks- en ontwerpopdrachten.

Het huis van de toekomst

Want dat is waar OO voor staat: Onderzoeken en Ontwerpen. Eerst onderzoeken leerlingen een probleem, daarna ontwerpen ze een product dat hier een oplossing voor biedt. Een voorbeeld is het ontwerp van het huis van de toekomst, waarbij leerlingen de mooiste en meest duurzame creaties op het gebied van voedsel, afval en energie en drinkwater maken. Daarvoor doorlopen ze in een aantal stappen de onderzoekscyclus en de ontwerpcyclus. Leerlingen gaan aan de slag met onder andere papier, touw, plakband, lijm, wcrolletjes, bekers, hout, elastiekjes, pennen en karton.

(...)

Lees het artikel verder online.


Plaats een reactie

Uw reactie
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Bezig met laden... Bezig met laden...

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld