De Onderwijswereld van Esther

'15 maart 2019 wordt een historische datum'

'Het volledige onderwijs staakt. Van primair tot wetenschappelijk onderwijs; de boel ligt plat. En dat maakt de datum '15 maart 2019' nu al historisch. Die datum is slim gekozen. 1 maart loopt de CAO PO af en 20 maart zijn de verkiezingen voor de provinciale staten. De partijen kunnen dus nog laten zien wat ze voor het onderwijs willen gaan betekenen. Dat er over de gehele breedte geld nodig is, mag duidelijk zijn. Na de hernieuwde functiewaardering in het PO is er nog steeds een aantoonbaar, surrealistisch salarisverschil met het VO. Daarnaast zorgt het groeiende lerarentekort voor een gapend gat tussen onderwijs dat je zou moeten geven en onderwijs dat je kúnt geven. En dat dat stress oplevert, is natuurlijk een no-brainer.

Ook het VO kampt met een groeiend lerarentekort en gebrek aan carrièreperspectief. In het MBO, HBO en WO zijn de werkdruk, de hoeveelheid (lesgebonden) uren en het achterblijven van financiering een bottelnek. Zowel binnen het basis als het voortgezet onderwijs hebben leerlingen te maken met lesuitval: er zijn vaak domweg geen leerkrachten beschikbaar. Toch moeten we niet huiverig zijn om één dag het werk neer te leggen. Met z’n allen op de bres dus! Juist om er op de lange termijn voor te zorgen dat er voldoende geld komt om deze problematieken op te lossen.

In het rapport ‘De staat van het onderwijs’, dat vorig jaar uitkwam, was het te lezen: “Het onderwijs heeft de maatschappelijke opdracht mede te zorgen voor sociale samenhang, algemeen welzijn, economische groei en welvaart. Maar wie moet bijsturen als die maatschappelijke opdracht onder druk komt?” Die laatste vraag wordt met het oplopende lerarentekort steeds prangender. Hoe geef je handen en voeten aan zo’n opdracht wanneer er steeds minder handen beschikbaar zijn en nog steeds veel leraren de benen nemen?

Zal er door de staking op het Malieveld ineens geld bijkomen? Ik verwacht het niet. Wat ik wel verwacht is dat de Nederlandse regering een trotse en krachtige beroepsgroep zal zien die het onderwijs weer het aanzien wil geven dat het verdient. En met dat beeld voor ogen kunnen er een volgende kabinetsperiode wel eens heel mooie dingen gebeuren.

Esther,

  
Esther van der Knaap is leerkracht. Ze is ook het gezicht achter Onderwijswereld-po.nl en columniste bij PrimaOnderwijs. 

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld