Juf Maike nieuwe columniste PrimaOnderwijs

‘Wat een topdag! Mag ik dit nog 100.000 keer zo?’

Het is een mooie, toch wel wat frisse lentedag. Groep 1/2 heeft het druk. Middenin het thema Dieren vliegen de beeeeh’s, booooeeee’s en toktoktokken door het lokaal. ‘Juf, wanneer gaan we nou naar de kinderboerderij?’ De kinderen van de hele kleuterunit staan te trappelen. Maar er staat eerst iets anders tofs op het programma.

Een hele lieve opa heeft voor de klas nestkastjes getimmerd. Let wel: voor elk kind één! 30 nestkasten inclusief gebeitst dak, een rondje voor de vogels om in te vliegen én een klepje om na een aantal weken te kunnen kijken naar het nest en de eitjes. Wat een werk en wat mooi dat hij dat voor ons heeft gedaan! De pareltjes uit ons vak.

De opa regelde er zelfs nog een oud-meester bij, die kwam vertellen over de koolmees, waar het nestkastje voor bedoeld is. Met zo’n mooie meestervertelstem en van die vertelpauzes waarin je een speld kunt horen vallen. Daar kan ik nog veel van leren.

'Poep-broek, poep-vogel, poep-boom... Die les zit er in ieder geval goed in!'

Al mijn kleuters gaan knetterhard aan het werk en maken de mooiste creaties. Er wordt ondertussen wat afgekletst over de verf, de vogels, de nestkastjes en de kinderboerderij. Helaas vang ik niet zo veel op, ik ben veel te druk met foto’s maken, verf regelen, schorten helpen aan- en uittrekken, mijn jurk beschermen tegen de met-verfkwast-door-de-klas-lopende-kleuters, vragen van moeders beantwoorden, kwasten uitspoelen, handdoeken pakken voor omgegooide spoelpotjes en kinderen die klaar zijn naar buiten bonjouren.

Terwijl de hele klas buiten rondrent, want in spanning voor de kinderboerderij, zijn de laatste twee jongens nog supergeconcentreerd aan het werk. Als de laatste zijn kwast zorgvuldig neerlegt en verzucht ‘Zo, ik ben klaar’, is het eindelijk tijd om te gaan.

Tijdens de looptocht naar de kinderboerderij komen er veel poep-grappen voorbij. Kleuters hè. Poep-broek, poep-vogel, poep-boom, poep-bloesem, poep-dieren... Ze hebben net geleerd dat twee woorden een nieuw woord kunnen vormen. Die les zit er in ieder geval goed in!

Het spelen gaat goed, er valt geen onvertogen woord. Ik zie kinderen over hun dierenangsten heen komen, hooi regelen om de schapen te kunnen voeren, liefdevol de geitjes aaien en stiekem de kippen knuffelen. Het zonnetje breekt langzaam door en de voorspelde regen valt niet.

Wat een topdag. Mag ik dit nog 100.000 keer zo?

Maike 

JufMaike Maike Douglas-Westland is leerkracht en eigenaar van de site JufMaike.nl


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld