170 leerlingen doen examen Chinees

In 2018 doen 170 vwo-leerlingen in ons land eindexamen Chinees. De taal is dit schooljaar voor het eerst officieel een eindexamenvak. 15 scholen, verspreid over het land, bieden hun leerlingen de gelegenheid om er dit jaar eindexamen in te doen.

Voor het eerst eindexamen Chinees

Het is al langer mogelijk om Chinees als vak te volgen in het vwo. Momenteel is dat mogelijk op 70 scholen in Nederland. Eindexamen doen in het vak was tot dit jaar echter alleen mogelijk op een klein aantal scholen dat meedeed aan een pilot. Dit schooljaar, 2017-2018, is Chinees dus officieel voor het eerst voor alle scholen mogelijk als eindexamenvak. Ook kan dit jaar voor het eerst ook Chinees als staatsexamen worden afgesloten. Daar zijn 12 kandidaten voor. De 15 scholen die dit jaar als eerste officieel eindexamen Chinees doen zijn gevestigd in Zwolle, Tilburg, Den Haag, Delft, Leiden, Gouda, Rotterdam, Arnhem, Hilversum, Hoorn, Wassenaar en Amsterdam.

Groeiende interesse in Chinees

Nuffic verwacht de komende jaren een sterke groei in het aantal leerlingen en scholen die Chinees zullen doen als eindexamenvak. “Leerlingen die internationaal georiënteerd zijn kiezen steeds vaker voor Chinees als moderne vreemde taal”, vertelt Jessica Paardekooper, coördinator namens Nuffic van het scholennetwerk Chinese Taal & Cultuur, en parttime docent Chinees aan een Rotterdamse middelbare school. “Chinees wordt immers steeds belangrijker. We hebben bijvoorbeeld steeds meer contact met China in handel. Zo heeft het kabinet op 8 april weer een handelsmissie gepland staan.”

Toetsweken

Chinees heeft geen centraal eindexamen. De eindexamens Chinees vinden plaats in de schoolexamen-toetsweek die scholen in de komende periode zelf organiseren. Elke school bepaalt zelf welke toetsen worden gebruikt. In het eerste eindexamenjaar worden meerdere vaardigheden getoetst: lees-, spreek-, luister- en schrijfvaardigheid.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld