80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog.

In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen en moordpartijen zwepen de gemoederen hoog op. Van Groningen to Gent, van Alkmaar tot Groenlo, overal krijgen burgers te maken met wraak, verraad en excessief geweld. Hoewel niemand het bij aanvang had kunnen bedenken, groeit uit die chaos tenslotte na jaren een zelfstandig land. Ons land met ongeveer de huidige grenzen.

Terug in de tijd

De 7-delige serie 80 Jaar Oorlog rekent af met het ronkende beeld van de Tachtigjarige Oorlog als een heldhaftige, eendrachtige opstand van ons volk tegen de wrede Spaanse onderdrukker. Natuurlijk, de voornaamste strijd is gericht tegen het wettig gezag - de Spaanse koning. Maar het is tegelijk ook een burgeroorlog. Buren tegen buren, religie tegen religie. Zelfs tot in de familie Oranje zijn de partijen verdeeld.

Beeldenstorm

Bekende begrippen uit de schoolbanken zoals de Beeldenstorm, de moord op Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort krijgen kleur door dagboeken, animaties en de verhalen van deskundigen. Maar ook minder bekende verhalen - bijvoorbeeld over Amsterdam als 'asielcentrum' voor katholieke vluchtelingen - worden verteld. Bij al deze verhalen zijn de mechanismes te herkennen die we ook in de huidige conflictgebieden zien. Wat dat betreft is de Tachtigjarige Oorlog minder ver weg dan we denken...

Welkom in de 80-jarige Oorlog

Traditiegetrouw komt NTR ook met een historische comedy voor jong en oud op NPO Zapp; Welkom in de 80-jarige Oorlog. In deze 7-delige serie, die 30 september start, zijn o.a. Willem van Oranje en Filips II te gast in een hilarische talkshow en waarin ze alles vertellen over hun tijd.

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Dit is de aanleiding voor de zevendelige NTR televisieseries, de tentoonstelling '80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland' in het Rijksmuseum vanaf 12 oktober en het gelijknamige boek dat wordt uitgegeven bij Atlas Contact.

Kijk voor meer informatie op de website


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld