Doofheid voorkomen: verbeter de akoestische veiligheid in gymzalen voor docenten

Het meten van akoestische prestaties van gymzalen en indien nodig voldoende akoestische wandpanelen monteren, zijn belangrijk om geluidsoverlast in gymzalen terug te dringen. Doofheid bij sportdocenten en trainers kan hierdoor voorkomen worden.

Bosan, een specialist op het gebied van sporthalinrichting en akoestiek, doet standaard een akoestische meting bij de duizenden jaarlijkse veiligheidscontroles die het bedrijf in sportzalen uitvoert. Algemeen directeur Walter van den Brink vertelt waarom: ‘Veiligheid in sportzalen is prioriteit voor iedereen. Maar als het gaat om akoestische veiligheid zijn er nog veel verbeterpunten. Een issue als doofheid bij sportdocenten als gevolg van hun werk kan simpel worden voorkomen. Daarom werken we nu samen met Vilton, specialist in akoestische oplossingen.’ Deze beperkte meting, die wordt vastgelegd in de veiligheidsrapportage, geeft ontvangers een eerste beeld van de akoestische prestatie van de sportzaal.

bosan

Nagalmtijd meten

‘Een lange nagalmtijd veroorzaakt gehoorschade bij gymdocenten, maar zorgt ook voor vermoeidheid, slechte spraakverstaanbaarheid en stemproblemen. De vakbond voor docenten lichamelijke oefening (KVLO) heeft daarom richtlijnen opgesteld met nagalmtijden voor sportzalen van diverse afmetingen’, vertelt Alexander de Vries, commercieel directeur van Vilton. Vilton kan op verzoek met een uitgebreidere meting dan in de Bosan-rapportage de nagalmtijd precies meten. En aangeven welke ingrepen nodig zijn om de zaal wel te laten voldoen aan de akoestische KVLO-richtlijnen. De Vilton Softsonic akoestische wandpanelen zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren, zijn duurzaam gemaakt van gerecyclede PET-flessen, voldoen aan alle eisen, zijn balvast en hoogwaardig qua geluidsdemping.

Doofheid geen risico van het vak

‘Wij hebben goed geluisterd naar de zorgen van sportdocenten en bieden dankzij de samenwerking tussen Bosan en Vilton een hoogwaardige oplossing om deze akoestische veiligheid te bieden’, zegt Van den Brink samenvattend. ‘Doofheid en stemproblemen zijn géén acceptabele risico’s van het vak. Een veilige gymzaal heeft een goede akoestiek, anders is het geen veilige werkomgeving die schooldirecties en gemeenten aan sportdocenten wel zouden moeten bieden’, benadrukt De Vries.


Plaats een reactie

Uw reactie
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Bezig met laden... Bezig met laden...

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld