Duizenden kinderen komen bijeen tijdens Nationale Kinderherdenking

Ruim 4.700 kinderen en volwassenen kwamen 4 mei op het George Maduroplein samen tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei om stil te staan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle anderen die hun leven voor de vrijheid gaven. Daarmee is de kinderherdenking bij Madurodam één van de grootste herdenkingen van Nederland. 

De Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt voor en door kinderen georganiseerd en biedt daarmee een gelegenheid voor kinderen om meer te leren over oorlog en vrijheid. Zo was de 13-jarige Erin-Noëlle de ceremoniemeester tijdens de herdenking, vertelde de 12-jarige Syrische vluchteling Rand over wat het betekent om niet te kunnen leven in vrijheid en speelde de 16-jarige trompettist Luca de taptoe. Normaal mogen alleen militairen dit doen, maar voor de Nationale Kinderherdenking kreeg Luca toestemming van de hoogste generaal van Defensie. De jongste artiest was Melodi (8 jaar), die om stipt 20.00 uur achtmaal op de buisklok sloeg, waarna het - ondanks de duizenden kinderen – twee minuten lang muisstil was.

George Maduro

De avond werd voorzien van muziek door The Voice Kids winnares Yosina Roemajauw en door 200 basisschoolleerlingen, die samen met de kinderkoren van de Academy of Vocal Arts twee nummers uit de musical Soldaat van Oranje zongen. Daarnaast speelden 12 kinderen in de theatervoorstelling over '75 jaar vrijheid' en vertelde burgemeester van Madurodam, Ties Brink (17 jaar), het verhaal van George Maduro, naamgever van Madurodam en verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog én over zijn bezoek aan concentratiekamp Dachau, de sterfplaats van Maduro. Samen met de locoburgemeester van Den Haag, Saskia Bruines (wethouder van Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal), legde Ties een krans bij het gedenkteken van George Maduro in het hart van Madurodam. Hiermee werd het kinderdefilé ingeluid, een eerbetoon aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

15.000 basisschoolleerlingen door heel Nederland betrokken bij herdenking

Naast de organisatie van de herdenking in Madurodam ontwikkelde de stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei diverse schoolprogramma’s die leraren hielpen om deze onderwerpen in aanloop naar 4 mei klassikaal te behandelen. Ruim 15.000 basisschoolleerlingen uit heel Nederland waren actief betrokken bij de Nationale Kinderherdenking 4 mei. De kinderherdenking wordt ieder jaar georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag.

Voor meer informatie: www.NationaleKinderherdenking.nl

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld