Koningsspelen vieren Feest!

Basisscholen in Nederland en Nederlandse scholen in het buitenland kunnen zich tot 3 februari a.s. inschrijven voor de vijfde editie van de Koningsspelen. In vijf jaar tijd zijn de Koningsspelen uitgegroeid tot een groots sportief evenement op de laatste schooldag voor Koningsdag, dit jaar op vrijdag 21 april. Initiatiefnemer Richard Krajicek gaf in Harderwijk het startsein voor het jubileum van de Koningsspelen dat gevierd wordt met het thema Feest!.

'Samen ontbijten en bewegen belangrijk'

“De Koningsspelen begonnen als een eenmalig feestelijk initiatief, maar het is geweldig om te zien hoe het evenement is uitgegroeid tot een traditie. Met de Koningsspelen willen we kinderen en ouders graag laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Na het succes van de afgelopen vier jaar met gemiddeld 1,2 miljoen deelnemende kinderen per jaar, maken we er deze speciale jubileumeditie wederom een Feest! van,” vertelt Richard Krajicek.

Koningsmatch

Speciale aandacht is er dit jaar voor de Koningsmatch; met dit initiatief krijgen sportverenigingen en basisscholen op een makkelijke manier de kans om met elkaar in contact te komen en elkaar te helpen tijdens het organiseren van de Koningsspelen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een clinic of het uitlenen van materiaal. Via koningsspelen.nl kan een match tussen een sportvereniging en een basisschool ontstaan. Het vorig jaar gelanceerde initiatief is positief ontvangen. 

Clinic

Krajicek: “Ruim vijftig procent van de basisscholen geeft aan belangstelling te hebben voor een clinic. De Koningsmatch biedt ook op de lange termijn voordelen voor kinderen en sportverenigingen. Sportverenigingen kunnen zich aan een jong publiek presenteren en kinderen komen in aanraking met allerlei vormen van sport en beweging. Mogelijk draagt dat eraan bij dat kinderen ook na de Koningsspelen regelmatig blijven sporten. Dat willen we graag stimuleren”. 

Topsporters betrokken

Bij het jubileumjaar hoort natuurlijk ook een bijzondere presentator. De drie zussen Merel, Tessel en Sanne van Dongen zijn dit jaar betrokken bij de Koningsspelen. Als topsporters uit verschillende disciplines kunnen zij kinderen als geen ander laten zien dat er op sportgebied voor ieder wat wils bestaat.

Feestpakket

Het centrale thema voor deze Koningsspelen is Feest! Naast Feest! Zijn er nog vijf subthema’s die dit jaar een rol spelen: Jarig en feest, Goed ontbijt, Muziek en dans, Sporten en bewegen en Samen plezier. Deze thema’s gaan een rol spelen in het Feestpakket voor de basisscholen en komen ook terug in het lied van Kinderen voor Kinderen.

Koningsspelen-lied Okido

Kinderen voor Kinderen zong in Harderwijk een speciale ‘Koningsspelen-medley’ met de grote hits van afgelopen jaren. Zij maakten ook de titel voor het nieuwe Koningsspelen-lied bekend: Okido. Op 17 maart komt Okido uit. Met dit lied en een bijbehorende dans wordt ook deze editie van de Koningssportdag weer zingend en swingend gestart. Deelnemende basisscholen ontvangen het lied en de dansinstructie van tevoren zodat de kinderen genoeg tijd hebben om te oefenen.

Koningsontbijt

Ook dit jaar kunnen alle kinderen van de deelnemende basisscholen genieten van een feestelijk gratis Koningsontbijt.

 
Over de Koningsspelen

De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. De dag bestaat uit sportieve activiteiten die worden voorafgegaan door een gezamenlijk, feestelijk Koningsontbijt. Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven. De organisatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld