Twee miljoen extra voor conciërges

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wil dat minister Slob vanaf volgend jaar 2 miljoen euro om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te scholen tot conciërge. Samen met PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul doet ze vandaag een voorstel bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW.

‘Conciërges zijn essentieel voor een gezonde school: ze zijn vaak een verbindende schakel tussen de leerlingen en hun docenten en nemen hun collega’s bergen werk uit handen. Alleen zijn ze vaak wegbezuinigd,’ zegt Westerveld.

Zij-instromerssubsidie voor conciërges

De laatste jaren is er sprake van voortschrijdend inzicht onder politici en onderwijsbestuurders: de afwezigheid van conciërges wordt door iedereen ervaren als een gemis en iedereen is het er wel over eens dat we snel meer handen nodig hebben in de school. ‘Wat GroenLinks betreft gaan we na hoeveel mensen met een arbeidsbeperking en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo’n rol in het onderwijs ambiëren en kijken we vervolgens of we daar een opleidingsaanbod voor hebben,’ legt Westerveld uit.

Westerveld komt met steun van PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul met een concreet voorstel dat minister Slob de mogelijkheid geeft de zij-instromerssubsidie van maximaal 20 duizend euro per aanstormend leraar ook beschikbaar stelt voor conciërges in spe.

Twee miljoen

Slob heeft op de begroting nog een paar miljoen euro staan zonder concrete bestemming. ‘Wat mij betreft nemen we daar twee miljoen euro van en zetten we die in op dit voorstel. Zo kunnen we er ieder jaar minimaal honderd conciërges bij krijgen. Dat aantal zet in het onderwijs best zoden aan de dijk, en tegelijkertijd is het financieel te overzien. Ik ben benieuwd naar het oordeel van de minister.’


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld