Beste onderwijsprofessional,
Maakt u weleens mee dat er “neger”-grapjes worden gemaakt? Merkt u dat witte kinderen in uw klas vaak weinig zwarte vrienden hebben? Of valt het u op dat er veel minder zwarte kinderen op het vwo zitten of een vwo advies krijgen dan witte kinderen? Als u deze dingen wel meekrijgt, ziet u de symptomen van het probleem van racisme. Als u deze dingen niet meekrijgt, bent u net zoals een groot deel van Nederland geblindeerd voor het probleem. Dat hoeft niet per se uw schuld te zijn, maar het feit blijft dat deze voorbeelden echt zijn en nog elke dag voorkomen. Racisme is een onderdeel van de Nederlandse maatschappij dat sterk is verweven in onze cultuur en daardoor maar moeilijk uit te roeien is.
Wij geloven dat we samen racisme kunnen tegengaan. Wij zijn Marlene van Lierop (17) en Femke Mulder (20) en wij zijn van mening dat racisme het beste tegen te gaan is door het probleem bij de wortels beet te pakken. Het afgelopen jaar hebben wij hard gewerkt aan ons project Toolkit: Racisme in Nederland. Dit is een handleiding waarin opdrachten staan uitgeschreven die kunnen worden gebruikt in lessen over racisme. De opdrachten zijn ontworpen voor jongeren door jongeren en zijn bedoeld om in een groep gesprekken te beginnen over dit maar al te pijnlijke onderwerp. Deze Toolkit kan door docenten, mentoren, trainers, coaches – noem maar op! – worden gebruikt om onder jongeren meer bewustzijn te creëren over racisme in het dagelijks leven. Wij geloven dat als Nederlanders zich bewust zijn van racisme om hen heen, er al veel aan het probleem gedaan kan worden. Hierdoor herkent men sneller dat er racisme plaatsvindt, waardoor men sneller – en vaker – er wat tegen kan doen. Door dit bewustzijn vooral onder jongeren te verspreiden zorgen wij ervoor dat volgende generaties met eenzelfde bewustzijn zullen opgroeien, zodat het systematisch racisme uit onze cultuur verdwijnt.
Bij deze willen wij u vragen om de Toolkit te gaan gebruiken om lessen samen te stellen over racisme, zodat u uw steentje kunt bijdragen in uw omgeving – en wij ons steentje kunnen bijdragen via u. Wij willen docenten de handvaten bieden om leerzame lessen te geven waarbij jongeren gestimuleerd worden om te reflecteren op hun werkelijkheid. Wij hopen hiermee onze bijdrage te leveren aan het verbeteren van dit diepgewortelde probleem.
U kunt de Toolkit verkrijgen door een mail te sturen naar: Wij hopen dat u de Toolkit wilt gebruiken en verspreiden om ons te helpen ons doel te realiseren. Voor op- of aanmerkingen zijn wij altijd bereikbaar via mail.
Hartelijke groeten,
Marlene van Lierop en Femke Mulder
Reacties